Nieuwe recensie ‘The Best of Eva Cassidy’

‘Voor wie nog niet of slechts zijdelings bekend is met Eva Cassidy is deze verzamel-cd een uitstekend startpunt,’ schrijft Pierre Oitman op Nu.nl. Op 2 november 1996 overleed een van de mooiste vrouwenstemmen van de popmuziek in stilzwijgen, omdat toen nog maar weinig mensen wisten wie ze was. Zestien jaar later is Eva Cassidy terecht een fenomeen.

Eva Cassidy zou op 2 februari 2013 vijftig jaar zijn geworden, maar ze overleed al op 33-jarige leeftijd aan kanker. Indertijd was ze slechts bekend in haar thuisstaat Washington DC, al gingen haar bewaard gebleven opnames na haar overlijden een eigen leven leiden, waarmee ze postuum alsnog internationale roem verwierf.

Luisterend naar The Best Of Eva Cassidy, waarop haar bekendste opnames zijn verzameld, wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe groot het verlies eigenlijk was. Cassidy had een stem die zowel puur als doorleefd klonk, enerzijds verfrissend in diens naïviteit en anderzijds getuigend van inzicht in de emotionele intensiteit van haar materiaal.

Zo wist Cassidy nieuwe dimensies aan te brengen in vaak gecoverde liedjes als John Lennons Imagine en evergreens als What A Wonderful World en Over The Rainbow, die in het gros van de uitvoeringen van andere artiesten allang hun magie hadden verloren. Cassidy weet te raken met haar vocalen, die tegelijkertijd troostend klinken.

Die bijzondere eigenschap lag niet alleen in haar betoverende stem, maar zeker ook in haar keuze om de liedjes veelal klein en bescheiden te houden door middel van grotendeels akoestische begeleiding. Zo bracht ze peperdure en groots klinkende studioproducties van Sting, Cyndi Lauper en Bill Withers terug tot hun intieme kern.

The Best Of Eva Cassidy voegt, behalve een opnieuw gearrangeerde uitvoering van Claire Hamills You Take My Breath Away, niks toe aan de reeds bestaande collectie albums van de Amerikaanse zangeres, maar voor eenieder die nog niet of slechts zijdelings bekend is met Eva Cassidy is deze verzamel-cd een uitstekend startpunt.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *