‘Eva Cassidy heeft mijn leven veranderd.’

Amba Tremain zong mee op Somewhere. Ze vertelt me hoe Eva Cassidy haar leven veranderde:

Kun je iets vertellen over de verschillende versies van Over The Rainbow die je hebt opgenomen?

Ik heb altijd een voorkeur gehad voor de manier waarop Eva Over The Rainbow uitvoerde omdat haar melodieaanpak en haar akkoordgebruik perfect waren. Toch ben ik het lied na verloop van tijd op mijn eigen manier gaan zingen. Toen ik het zong bij This Is The Moment, een ITV-programma van de Britse commerciële televisie, hielden we ons aan het Eva-format, maar na het winnen van de show nam ik een versie op in een studio in Londen. De producers gaven het lied een nieuw, commerciëler geluid, waar ik overigens zelf niet van hield. Van mij had het niet opgefrist hoeven worden. Daarna besloot ik het weer te zingen op de akoestische manier zoals Eva deed.

Hoe belangrijk is Eva Cassidy voor jou?

Eva Cassidy veranderde mijn leven. Ik was net moeder geworden van een zoon toen ik Eva’s stem voor het eerst hoorde. Vlak daarvoor had ik een traumatische ervaring gehad. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis nadat ik was aangevallen door een bende in mijn woonplaats. Mijn familie probeerde mij op allerlei manieren weer gelukkig te maken. Mijn moeder smeekte me een try-out te doen voor dit tv-programma. Ik moest dertig seconden zingen voor de telefoon om de tv-makers van mijn talent te overtuigen. Ik zong van het midden tot aan het outro van Over The Rainbow en in de auditie die volgde werd ik uiteindelijk winnaar. Na deze overwinning trad ik honderden keren op en echt iedereen wilde dat lied horen. He ging niet zozeer om mij, maar om Over The Rainbow en wat dat nummer doet met mensen. Ik realiseerde me dat Eva geloofde in ieder woord dat ze zong. Ik weet dat het oorspronkelijk beroemd is geworden dankzij Judy Garland maar er zit iets in de melancholieke akkoordwisselingen en de pakkende stem van Eva die ervoor zorgt dat het lied klinkt alsof je het nog nooit eerder gehoord hebt.

Amba and Leonie Tremain

Amba en Leonie Tremain

Is Over The Rainbow je favoriete Eva Cassidy lied?

Ik heb verschillende favorieten omdat haar stem gewoon prachtig is. Chain Of Fools waardeer ik alleen al omdat ik er zelf op meezing en Over The Rainbow omdat het persoonlijk zo veel voor me heeft betekend. Maar ik denk dat mijn ultieme favoriet toch wel Time Is A Healer is. Er is iets in dat lied dat mijn hart rechtstreeks raakt. Ik zing dat nummer ook graag tijdens liveoptredens. Net als People Get Ready overigens.

Wat heb je met het prijzengeld gedaan?

Het prijzengeld is een pijnlijk onderwerp. Soms zou ik willen dat ik nooit iets had gewonnen. Na de show kreeg ik verkeerde adviezen en kwam ik in foute handen terecht, van twee managers die beweerden dat ze van mij een grote ster zouden gaan maken. Ze gingen er uiteindelijk vandoor met £ 30.000 en dan heb ik het nog niet eens over het geld dat ik kwijt was om overal naar toe te reizen en om de studio-kosten te betalen. Het was een gekke tijd. Plotseling had ik ‘vrienden’ die overal en nergens vandaan kwamen, die geld leenden en vervolgens met de noorderzon vertrokken. Ik was veel te royaal in die tijd. Was ik maar niet zo naïef geweest. Door te winnen kreeg ik zelfvertrouwen, dat was het belangrijkste dat ik in die tijd nodig had. Ik wilde zingen en iets in mijn leven doen waarop ik trots kon zijn.

Amba Tremain en haar zus Leonie in de studio

Amba Tremain en haar zus Leonie in de studio

Hoe kwam je op het Somewhere album terecht?

Een paar jaar na het winnen van de show sloot ik me aan bij de band van mijn zus Leonie. We gingen uit, speelden covers en hadden een leuke tijd. Toen we gitarist Andy Dixon tegenkwamen ontstond er een hechte vriendschap. We begonnen samen eigen nummers te schrijven en gingen samenwerken met een producer die contact had met Blix Streeet Records. Hem werd gevraagd een paar onbekende Eva nummers te remasteren. We hadden geen garantie dat we daadwerkelijk op een album terecht zouden komen. We namen Chain Of Fools op en Son Of A Preacher Man. Alleen Chain Of Fools heeft het album gehaald. Het was het meest onwerkelijke moment uit mijn leven. Mijn zus en ik stonden in een kleine bouwvallig schuurtje in Harrow, Londen met een paar kapotte koptelefoons op onze oren achtergrondvocalen te arrangeren en op te nemen. Toen hoorden we ineens de stem van Eva die ons diep raakte. Wij zongen samen met Eva Cassidy! De vrouw die ons leven had veranderd. We zullen dat moment nooit vergeten. Het was een regenachtige dag maar op het moment dat Eva begon te zingen, brak de zon door het plafond van het schuurtje. Het was vreemd maar geruststellend. We wisten dat dit was wat we altijd wilden doen. We kregen uiteindelijk een gouden plaat van het label voor onze medewerking. Dat was het beste gevoel dat ik ooit heb gehad; ik huilde toen ik de gouden plaat ontving.

Zing je nog altijd Eva Cassidy liedjes?

Ik speel in verschillende bands maar treedt af en toe ook nog op als solo-artiest. Het maakt eigenlijk niet uit in welke bezetting ik zing omdat Eva’s liedjes overal passen. Ik zing nog altijd Over The Rainbow, maar doe ook Time Is A Healer, Songbird, People Get Ready, Cheek To Cheek, Fields Of Gold, Wayfaring Stranger en Wade In The Water. Haar stem en haar muziekkeuze zijn tijdloos en worden door elk publiek gewaardeerd.

Amba Tremain

Amba Tremain

Wat kun je ons vertellen over je huidige muzikale activiteiten?

Ik ben muzikant, zangeres en liedjesschrijver en heb een contract bij het Britse label Groovefinder. Het is in feite dezelfde band als in de periode dat we de Eva Cassidy nummers opnamen. We zijn nog altijd samen en we werken daarnaast als het liedjesschrijversteam Halo. We hebben nummers geschreven voor verschillende artiesten bij Sony en Atlantic Records en we schrijven nog dagelijks nieuwe muziek. Daarnaast ben ik sessie-vocalist en heb onlangs opgenomen en opgetreden met Boy George (van Culture Club). Mijn zus en ik zijn te horen op zijn nieuwe album This Is What I Do. Verder ben ik zanglerares en werk ik mee aan een project in Portsmouth voor jonge mensen genaamd The Urban Vocal Group. We geven gratis muziek en zangles aan kinderen die geïnteresseerd zijn om de muziekindustrie in te gaan. Ik houd van alles wat ik doe en ik kan gerust zeggen dat muziek mijn leven is. Allemaal dankzij Eva Cassidy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amba Tremain Gouden Somewhere