Musical Over the Rainbow brengt mensen dichter bij Eva

 

Nicole Faraday gaat opnieuw de rol spelen van Eva Cassidy in de succesvolle musical Over the Rainbow die vanaf 7 september van start gaat. Johan Bakker sprak met de zangeres en actrice over de ‘shy genius’ uit Maryland.

Is Over the Rainbow dezelfde musical als tien jaar geleden toen die begon? 

“Brian Langtry, de scriptschrijver, heeft een nieuwe versie gemaakt. Er zitten een paar extra liedjes in en enkele andere nummers zijn gewijzigd. Ook het begin is enigszins aangepast; Eva is niet langer zeven, maar veertien als het verhaal begint. Het einde is overigens wel gelijk gebleven. Daarin krijgt Eva’s laatste episode op aarde gestalte. Het is een verdrietig maar mooi einde; Eva is zwak maar het publiek ziet op dat moment ook ‘het licht van haar leven’. Over the Rainbow gebruikt multi-media om het publiek te tonen waar Eva leefde en waar ze optrad. Dit werkt erg goed en het brengt de mensen dichter bij Eva.”

Nicole Faraday

Nicole Faraday

Je lijkt een nogal extravert persoon te zijn terwijl Eva Cassidy juist bekend stond als introvert. Is het moeilijk voor je om iemand als haar te spelen?

“Ik heb in mijn carrière vooral slechte personages gespeeld. Ik was een drugs smokkelende moordenaar in Bad Girls (ITV) en ik speelde een slechte dokter die haar patiënten doodt in Casualty (BBC). Voor mij is dit een leuk uitstapje. Eva Cassidy was zo’n lief, spiritueel en rustig persoon.”

Zijn er ook overeenkomsten tussen jou en Eva?

“Zeker. Ik houd van de natuur, I houd ervan bij de zee te zijn. Ik groeide op in Dorset in Zuid-Engeland. Ik houd van frisse lucht en het platteland. Ik houd van dieren en ik heb altijd huisdieren gehad. De muziekstijl waar Eva van hield is de mijne. De liedjes die zij coverde zou ik ook hebben uitgekozen. De nummers die ik in mijn eigen programma’s zing hebben veel gemeen met het repertoire van Eva Cassidy: Joni Mitchel, Janis Ian, Tori Amos en Kate Bush om enkele te noemen. We hebben een overeenkomstige muzikale smaak en ik zing in dezelfde stijl als Eva.”

Nicole Faraday

Nicole Faraday

Hoe heb je Eva Cassidy’s muziek ontdekt?

“Ik hoorde Eva toen Terry Wogan Over the Rainbow liet horen in zijn radio show in 1998. Ik vond dat ze ongelooflijk goed klonk en kocht meteen het album Songbird. Dit is de derde keer dat ik in de rol van Eva kruip. Ik speel haar zo precies als mogelijk. Ik probeer de originelen te benaderen en geen dingen te veranderen. Ik luister telkens opnieuw naar de liedjes om ze goed te krijgen.”

Heb je nog voorkeur voor een bepaald genre waarin Eva zong?

“Ze had zo’n ongelooflijk breed repertoire. Totdat ik haar muziek bestudeerde dacht ik dat ze vooral dingen als Over the Rainbow en Songbird deed. Toen luisterde ik naar het Live at Blues Alley album. Als zangeres vind ik het leuk dat ze zo veelzijdig was. Haar brede selectie van liedjes maken haar een waardevollere artiest.”

Eva Cassidy vond de teksten van de liedjes erg belangrijk. Hoe zit dat met jou?

“Je moet een klik hebben met een lied om het goed te kunnen zingen. Dus, ik ben het daarmee eens. Als de teksten betekenis voor je hebben ben je in staat emoties in een lied te leggen.”

Nicole Faraday

Nicole Faraday

Waar is de musical straks te zien?

“Dit is de eerste keer dat we het in Londen doen. Maar de meeste voorstelling vinden plaats in de rest van Engeland en in Schotland en Ierland. Het is goed dat we in staat zijn de muziek naar de mensen in het land te brengen. Deze musical werkt goed in een intieme setting. Maar gedurende deze tour doen we meer grote zalen dan voorheen. Het is interessant om te zien hoe dat gaat.”

Kun je het succes van deze musical verklaren?

“Veel mensen in de wereld krijgen te maken met kanker. Het is verdrietig en aangrijpend om te zien dat Eva zo jong stierf. Haar muziek was zo mooi en dit was zo’n tragisch verlies van haar leven. Ze was zo getalenteerd, ze was zo’n lief persoon en ze stierf op zo’n jonge leeftijd. Ik denk dat de redenen zijn waarom mensen zo houden van deze musical.”

Wordt het geen tijd voor een biografische bioscoop film over Eva Cassidy?

“We hebben plannen om deze musical te verfilmen. De makers denken na over de mogelijkheden om dat te doen.”

Speel jij dan de hoofdrol?

“Ik heb veel televisie ervaring en het zou goed zijn om in ieder geval iemand voor de rol van Eva te vragen die die ervaring heeft. “

Ben je een acterende zangeres of een zingende actrice?

“Zingen is altijd erg belangrijk voor me geweest. Ik doe het al vanaf dat ik een kind was. Maar ik houd ook erg van acteren, dus het is fijn om beide te doen. Dit is geen ‘traditionele’ musical. Ik ben een zangeres en ik ben een actrice. Ik houd alleen niet zo van dansen.”

Eva had ook een hekel aan dansen. Ze concentreerde zich altijd volledig op zingen en spelen.

“Ik ben blij dat te horen. Dat is dan nog iets dat Eva en ik gemeen hebben!”

3 reacties op “Musical Over the Rainbow brengt mensen dichter bij Eva”

  1. Katrina schreef:

    We hebben het antwoord gevonden: What a Wonderful World. Aan het eind van het lied staan alle spelers om Eva heen.

  2. Webmiss schreef:

    Dat is geen eenvoudige vraag. We gaan er proberen achter te komen!

  3. Jan Vanhommerig schreef:

    Ik zou graag de titel van het laatste nummer in de voorstelling willen weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nicole als Eva