Eva Cassidy’s succes in IJsland

Toen Dan Cassidy in 1994 in Duitsland rondtrok, ontdekte hij dat zijn manier van spelen in Europa gewaardeerd werd. Hij voelde zich bijzonder op zijn gemak op het continent, waar zijn familiewortels lagen. Ook toen hij later IJsland bezocht, had hij het gevoel thuis te komen. Zoals zijn voorvader ooit had besloten zich te vestigen in de Nahevallei, zo wist Dan heel zeker dat dit de plek was waar hij zou willen wonen. Hij is daar gebleven tot op de dag van vandaag en heeft daar een gezin gesticht.

Eva en Dan Blues Bar

Eva en Dan Blues Bar

IJsland is een militair, geografisch en cultureel bruggenhoofd tussen Amerika en Europa. Dan houdt van de schone lucht, het heldere water, het nuchtere karakter van de bewoners en hun liefde voor kunst, literatuur en muziek. Hij werd al snel een veelgevraagde ‘vedelaar’ vanwege zijn kwaliteiten op het gebied van jazz, blues en folk. In 1994 nodigde hij zijn zus uit hem op te zoeken in 1994. Eva arriveerde samen met haar moeder en Larry Melton, het voormalige Stonehenge-lid met wie ze nog altijd een hechte vriendschap onderhield. Dan liet voor haar komst enkele tapes van Eva horen aan Jonas Helgason, de eigenaar van de Blues Bar in Reykjavik, en ze kwamen overeen dat Eva vijf avonden per week kon optreden gedurende haar verblijf van drie weken.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Tijdens Eva’s optredens luisterde het IJslandse publiek in absolute en geconcentreerde stilte. Dan merkte dat er een opmerkelijke verandering gaande was in de manier waarop zijn zus speelde: het accent verschoof geleidelijk van jazz en blues naar echte folk. Zelfs een klassiek rhythm & blues nummer als ‘Ain’t No Sunshine’ voerde ze uit als folk-ballad. Eva’s optredens waren, kortom, een succes op IJsland. Het publiek respecteerde haar muziek. De bezoekers lieten hun waardering merken terwijl ze in een zwijgende kring om het kleine podium heen zaten. Eva mengde zich na afloop van haar optredens zelfs onder het publiek. IJslanders houden van een drankje en Eva deed vrolijk mee. Het was alsof ze in korte tijd bevrijd raakte van haar remmingen.

Eva en Dan

Eva en Dan

Eva’s roem verbreidde zich over het land in de eerste dagen van haar verblijf. De tweede week prijkte ze al op de voorpagina van de Culturele Bijlage van de IJslandse krant Pressan en ook werd ze uitgenodigd te spelen en te zingen voor de radio. Ze voerde een van haar favoriete ballads uit: ‘Bridge Over Troubled Water’ van Simon & Garfunkel.

Eva in IJsland

Eva in IJsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *