Terug naar het Rijnland

‘Made in Germany,’ zei Eva Cassidy over zichzelf. Ze bedoelde het als grapje, maar de zoektocht naar het hart en de ziel van Eva Cassidy begint wel degelijk in Midden-Europa. Daar, in het Rijnland, begon haar hart te kloppen toen haar moeder Barbara voor de derde keer zwanger was geworden.

Wie de rivier de Rijn stroomopwaarts volgt, komt terecht bij het begin van dit mooie, maar tragische verhaal. De Duitse bergketens van de Eiffel, Westerwald, Hunsrück en Taunus rijzen majesteitelijk op aan beide zijden van de rivier. De voor een groot deel met bos begroeide bergen zijn bezaaid met kasteeltjes, kleine witte kerkjes en schilderachtige vakwerkhuizen. De indrukwekkende rivier maakt een scherpe bocht bij Sankt Goarshausen waar de heuvels meer dan honderd meter hoog zijn. Dit smalle gedeelte van de Rijn is gevaarlijk voor het rivierverkeer; een schip gevuld met 2400 ton zwavelzuur kapseisde hier nog in januari 2011. De hoogste rots op de oostelijke oever is de Loreley, genoemd naar de goudharige nimf die schippers de dood in lokte met de mooiste liederen die ze ooit hadden gehoord. Een beter voorbeeld van de mythische kracht van de vrouwenstem is vermoedelijk nergens te vinden.

Brughuizen Bad Kreuznach

Brughuizen Bad Kreuznach

In Bingen vertakt de Rijn zich in de veel kleinere Nahe. Enkele kilometers naar het westen ligt Bad Kreuznach, een middelgroot kuurstadje, met warmwaterbronnen en een fraai historisch stadsplein. De belangrijkste winkelstraat, de Wilhelmstrasse eindigt bij de oude brug over de Nahe, waarop middeleeuwse huizen zijn gebouwd. Faust, de plaatselijke apotheker, is genoemd naar de door Goethe onsterfelijk gemaakte alchemist die zijn ziel aan de duivel verkocht. Deze Duitse tegenhanger van blueszanger en gitarist Robert Johnson werd ooit geboren in dit stadje. Eva Cassidy’s grootvader en overgrootvader bezaten meubelwerkplaatsen in het centrum.

De laatste kilometer naar de Ledderhoserweg is steil. Dit is de straat waar Eva’s grootvader Karl in de jaren dertig op nummer elf een klein roomkleurig huis bouwde op een voormalige vuilnisbelt. Zijn vrouw Wilhelmina schonk in deze woning het leven aan twee dochters: Eva’s moeder Barbara in 1939 en Katrin in 1944.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rheinstein in Bingen-am-Rhein