Een ontmoeting met de ouders van Eva Cassidy

Ik zie Hugh Cassidy op de parkeerplaats van metrostation New Carrolton in de verte bij zijn auto staan. Op zijn hoofd een baseballpetje zoals hij door de telefoon al had aangekondigd. Daar komt ook Barbara aangelopen: ‘Hoe hebben jullie elkaar gevonden?’ vraagt ze. Hugh nodigt me uit voorin te komen zitten en rijdt weg. De ramen staan wijd open. De wind waait zo hard door de auto dat ik moeite heb hem te verstaan. Hugh is geïnteresseerd in de Nederlandse politiek. 

Het landschap verandert van gewapend beton in veel groen en fraaie bomen. ‘Kijk, dat is een mooie,’ wijst Hugh naar een grote eik, ‘die is meer dan dertig jaar oud.’ We parkeren de auto bij The Pirate’s Cove, volgens Barbara een van Eva’s favoriete restaurants. Vanonder een luifel hebben we uitzicht over Chesapeake Bay. 

Na de lunch nemen Hugh en Barbara me mee naar hun huis. Hugh filosofeert graag. Zo geeft hij drie redenen waarom je iets wel of niet zou moeten zeggen: 1. Is het waar? 2 Is het opbouwend? en 3. Is het relevant? De Cassidy’s hebben veel teleurstellingen moeten verwerken met journalisten en filmmakers die achteraf niet capabel bleken te zijn.

Emmaus Moravian Church

Emmaus Moravian Church

We verlaten de steeds rustiger wordende weg en slaan een bospad in dat leidt naar een prachtig wit houten huis aan het water. Barbara leidt me rond. De houten woning blijkt van binnen verrassend modern, het keukenblok is zelfs hip te noemen. Door het hele huis hangen schilderijen van Eva. Veel mensen kennen de afbeeldingen, maar bijna niemand heeft ze in werkelijkheid gezien. De werken zijn figuratief, maar met een surreëel randje. Eva mag dan de academie niet hebben afgemaakt, ze heeft haar puurheid bewaard. Eén schilderij is echt bijzonder. Het is een meisje met een hoedje in het groen dat ontwijkend wegkijkt. Een intrigerend portret.

Op de eerste etage hangt een foto die genomen is bij St Mary’s River in het diepe zuiden van Maryland waar Eva’s as is verstrooid omdat dat haar geliefde plaats was. Ook Hugh en Barbara willen daar te zijner tijd door de wind en het water worden meegenomen. Barbara vertelt dat ze zich onder meer aangetrokken voelde tot Hugh omdat hij Amerikaan was en dat ze zo graag weg wilde uit haar woonplaats Bad Kreuznach. ‘Ik wilde de wereld omarmen en uitvliegen,’ zegt ze hartstochtelijk. Nee, ze zou nooit weer terug willen naar Duitsland. Hooguit voor een korte vakantie. Ik hurk voor de boekenkast. Die bevat literatuur van onder meer C.S. Lewis, kunstboeken, boeken over spiritualiteit, ufo’s, drugs, een toeristisch boek over het C&O Canal en verschillende werken van Kahlil Gibran, waaronder Beloved Prophet

New Guinea Chief

New Guinea Chief

Hugh verschijnt weer en we besluiten achter het huis te gaan zitten. Het is daar paradijselijk. ‘Dit is het huisje aan zee, dat Eva tijdens haar leven zo graag zou hebben gehad,’ zegt Barbara.

2 reacties op “Een ontmoeting met de ouders van Eva Cassidy”

  1. Roy Ruby Strik schreef:

    I have a songs singing songs witht Eva doing.I come from Holland, and make some contact.

  2. Gina Rijkeboer Spoelstra schreef:

    bedankt voor het portret!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *