Eva’s liedjes maken de wereld mooier. (gast-blog Marcy Marxer)

Grace Griffith ‘ontdekte’ Eva Cassidy en stuurde de banden naar Blix Street Records. Wij wonen in een stimulerende omgeving voor muzikanten en zangers. Washington, DC mag dan niet beschouwd worden als het centrum van de muziekindustrie, er is wel altijd werk voor muzikanten in de buurt. Omdat de kans op een echte doorbraak gering is, zijn de meeste muzikanten hier opgegroeid of ze zijn hier naar toe gekomen omdat ze het leuk vinden hier te werken. Omdat ze zoveel spelen, zijn het zulke goede muzikanten geworden. Daardoor is hier een niet op competitive gerichte scene ontstaan die door veel muzikanten wordt omarmd. Mede om die reden stuurde Grace Griffith opnames van Eva Cassidy die ze in handen had gekregen naar Blix Street Records.

Grace Griffith

Grace Griffith

Grace werkte destijds aan haar eerste album voor Blix Street (Minstrel Song) en we waren allemaal erg blij met haar. Grace kwam de studio in en vroeg me of ze de tapes die Eva had opgenomen naar Blix Street zou sturen. Ik meende dat ze beter even kon wachten totdat ze zeker was dat haar eigen album het goed zou doen en om er zeker van te zijn of Bill Straw, eigenaar van deze platenmaatschappij, geschikt was om mee samen te werken. Eva’s ouders waren op dat moment namelijk nog in diepe rouw en ik wilde zeker zijn dat het allemaal niet nog erger voor ze zou worden.

Minstrel Song

Minstrel Song

Uiteindelijk stuurde Grace de banden toch op, wat achteraf de enige juiste beslissing bleek te zijn. Bill Straw en Blix Street deden wat ze moesten doen. Toen Eva’s muziek bekend begon te worden, zorgden ze voor voldoende exemplaren. Ze deden hun uiterste best de muziek van Eva Cassidy wereldwijd beschikbaar te maken. Luisteraars waar ook ter wereld begonnen van Eva te houden, net als wij. (Ja, wij houden ook erg van Eva, maar de mensen die boeken schrijven praten niet met ons).

De eerste keer dat ik Eva’s stem uit een muziekwinkel hoorde komen, was tijdens een tournee door Nieuw Zeeland, waar ik op een middag over straat liep. Ik werd zo overweldigd door wat ik hoorde dat ik op de straat ging zitten en in snikken uitgebarstte. (Sorry Christchurch)

Eva’s liedjes maken de wereld mooier. Muzikanten vinden nog altijd oefentapes en overhandigen die aan de platenmaatschappij. Chris  Biondo, Eva’s producer en goede vriend werkt er hard aan om elke noot die Eva zong op de beste manier te laten horen. 

Dat brengt me terug bij Grace Griffith. Grace moest vanwege Eva’s succes even een stapje terug doen. Dat deed ze overigens met liefde. Maar terwijl we de laatste hand legden aan een nieuw album ontdekten we dat Grace lijdt aan de ziekte van Parkinson. Ik hoef je niet te vertellen hoe moeilijk dat voor haar en voor ons is.

BBC 2 draait af en toe ook de muziek van Grace Griffith. We weten niet hoe het verder zal gaan met Grace. Ik hoop dat je niet alleen naar de muziek van Eva luisteren maar ook naar die van Grace. Tenslotte was Grace Griffith de favoriete zangeres van en een voorbeeld voor Eva. Nu lijkt het erop dat Eva iets terug kan doen voor Grace. Ze zou er trots op zijn geweest.

Marcy Marxer (working class muzikant, speelde op nummers van Eva, producer van Grace Griffith, vriendin van Chris Biondo, 14 Grammy nominaties, 2 Grammy’s voor productie en kindermuziek….. en waarschijnlijk heb je nog nooit van me gehoord.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *