Een ode aan mooie liedjes (Margriet Sjoerdsma en Dan Cassidy)

De Nederlandse zangeres Margriet Sjoerdsma begint deze week aan haar Eva Cassidy tournee samen met Arie Storm, Cord Heineking en Eva’s broer Dan Cassidy.  De tournee krijgt dezelfde naam als het album dat de vier opnamen: A Tribute to Eva Cassidy.

Eva Cassidy (1963 – 1996) schreef zelf nauwelijks liedjes. De Amerikaanse zangeres had wel een uitstekende neus voor goede songs, die ze bewerkte en op haar eigen wijze vertolkte. Van Over the Rainbow, haar bekendste cover, veranderde ze de melodie, zodat die beter werd dan de oorspronkelijke versie. A Tribute to Eva Cassidy is dan ook vooral een eerbetoon aan mooie, soms vergeten liedjes. Voor Eva was de tekst van een song minstens zo belangrijk als de muziek. Wie wil weten wie Eva Cassidy was, moet de door haar gezongen lyrics maar bestuderen.

Margriet Sjoerdsma en Dan Cassidy

Margriet Sjoerdsma en Dan Cassidy

Omdat Cassidy zo’n veelzijdige zangeres  was, van verstilde luisterliedjes, jazz, soul tot uitgelaten rhythm and blues is het de vraag hoe de talentvolle zangeres zich zou hebben ontwikkeld als ze was blijven leven. Volgens haar broer Dan zou de kans dat ze akoestisch zijn gaan spelen en zingen met gitaar, bas en viool groot zijn. Dat is dan ook precies de bezetting waar Margriet Sjoerdsma voor heeft gekozen.

Tijdens de try-out voorstelling op North Sea Jazz dan ook geen stevige nummers als Take Me To The River of Wayfaring Stranger maar wel de ballads Fields Of Gold, People Get Ready en een wel heel mooie uitvoering van It Doesn’t Matter Anymore. Het meest verrassende stuk dat de band in het Rotterdamse Ahoy ten gehore bracht, was een snelle country-versie van I Wish I Was A Single Girl Again waarbij Dan Cassidy zijn virtuositeit op de vier vioolsnaren bewees. Eva Cassidy veranderde ‘boy’ en ‘man’ in liedjes steevast in ‘girl’, maar de jongens uit Margriet’s band zingen zonder enige gene de tekst over de ‘single girl’ mee. Helaas ontbreekt dit aanstekelijke uptempo nummer op de cd. Wel is het terug te vinden in de muzikale archieven van radio 6. Het moment waarop Sjoerdsma Cassidy’s indrukwekkende vocale uithalen het meest benadert is in het relatief onbekende San Francisco Bay Blues. In deze akoestische bezetting komt trouwens de kwaliteit van begeleiders gitarist Arie Storm en bassist Cord Heineking uitstekend tot haar recht.

Margriet Sjoerdsma

Margriet Sjoerdsma

Dan Cassidy woont afwisselend in IJsland en in Groot-Brittannië, waar hij een muzikaal duo vormt met folk-zanger-gitarist James Hickman. De violist heeft tot nu toe niet mee willen liften op het postume succes van zijn overleden zus. Wel is hij het blij dat de muziek van Eva in Nederland inmiddels zoveel waardering krijgt: ‘Dit project geeft me de kans op het vaste land van Europa te spelen voor een aandachtig luisterend publiek en dat doet me genoegen.’ Sjoerdsma, Storm en Heineking namen het album gedrieën op; Cassidy voegde vanuit IJsland zijn vioolpartijen toe.

Dan Cassidy

Dan Cassidy

Na een optreden bij het VPRO muziekprogramma Vrije Geluiden eerder dit jaar meldden tientallen theaters uit het hele land zich bij Sjoerdsma. Ironisch genoeg was een ander gevolg van deze tv-uitzending dat de cd The Best of Eva Cassidy een tweede leven kreeg in de Nederlandse album-charts. De laatste woorden die Eva richtte tot haar broer waren: ‘Je bent een goede muzikant en eigenlijk kun je met iedereen spelen.’ Wat een geluk dat Dan Cassidy dat nu doet met een Nederlandse band.

A Tribute to Eva Cassidy theatertour van februari tot en met april 2014 door het hele land. 

Foto’s: Ron Beenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dan Cassidy en Margriet Sjoerdsma