3 januari 1996: The Eva Cassidy Band Live In Blues Alley

Eva Cassidy (1963 – 1996) was een talent dat niet de kans kreeg tot volledige wasdom te komen. Nauwelijks begonnen aan wat een succesvolle carrière beloofde te worden, stierf de zangeres en gitariste aan de gevolgen van huidkanker, in het zelfde jaar als waarin Live At Blues Alley werd opgenomen en in eigen beheer uitgebracht. Nightbird is een uitgebreide versie van dit album. Het verscheen naar aanleiding van het 20-jarig jubileum als eerbetoon aan een leven dat veel te vroeg eindigde. Het concert vond plaats op 3 januari 1996, in november van datzelfde jaar was Cassidy er al niet meer; ze was als een vallende ster aan het nachtelijk zwerk.

Eva in Blues Alley

Eva in Blues Alley

Eva Cassidy had het geluk op te groeien in een gezin met muzikale ouders die hun kinderen lieten kennismaken met een breed muzikaal palet. Liever dan te luisteren naar de alledaagse muziek op de Amerikaanse radio, hield Eva zich intensief bezig met soul, jazz, blues en R&B. Op het podium van Blues Alley liepen deze stijlen naadloos in elkaar over. Eva Cassidy had een duizelingwekkend bereik. Als frontvrouw leidde ze haar stabiele kwartet door de geschiedenis van de twintigste-eeuwse Amerikaanse muziek.

Keith Grimes

Keith Grimes

‘Blue Skies’ van Irving Berlin is een passend begin van de show, een vroeg Tin Pan Alley nummer dat de hoog-sensitieve Cassidy nieuwe glans wist te geven. Hetzelfde kan worden gezegd van enkele uitvoeringen van moeilijke ballads: ‘Autumn Leaves’, ‘Wonderful World’, ‘Bridge Over Troubled Water’ en ‘Time After Time’. Cassidy vernieuwde ‘Over The Rainbow’ totaal; ze gaf dit iconische lied de kracht van een beheerste bliksemstraal. Haar uitvoering van ‘Fields of Gold’ van Sting was eveneens gedurfd.

Eva Cassidy Band

Eva Cassidy Band

Nightbird bewijst dat Eva Cassidy een moderne song-stylist was, te vergelijken met iemand als Frank Sinatra. Cassidy’s interpretatievaardigheden zijn nauwelijks te evenaren. Ze voelde zich net zo thuis bij the Box Tops (‘The Letter’) Bobby Troup (‘Route 66’) Peggy Lee (‘Fever’) als bij Aretha Franklin (‘Chain Of Fools’). Nightbird is de weerslag van een uniek optreden van een groot muzikaal talent dat veel te snel van het podium verdween.

C. Michael Bailey (All About Jazz)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *