‘Over The Rainbow’; het verlangen naar een betere wereld

Van alle films die Eva Cassidy zag, was ze het meest onder de indruk van de vaak herhaalde The Wizard of Oz. Telkens wanneer deze uit 1937 stammende film werd uitgezonden, stond het huis al dagen van te voren op zijn kop. De film maakte, mede door de sprookjesachtige enscenering, een onvergetelijke indruk. Als absolute hoogtepunt gold Judy Garlands ‘Over The Rainbow’, de clip die Eva diep in haar hart raakte. Eva leek zo rond haar tiende te voorvoelen dat haar kindertijd ten einde liep en dat deze periode van zorgeloosheid niet eeuwig zou duren.

Judy Garland

Judy Garland

Judy Garland wandelt zingend over een erf; we zien een Amerikaanse versie van de hof van Eden. Judy’s Garlands zwarte vlechtjes hangen onschuldig meisjesachtig langs haar gezicht. Links in beeld verschijnt een idyllische scharrelkip. Hoewel we te maken hebben met een boerderij, is er van enige bedrijvigheid of zelfs van andere mensen niets te merken. Hier is het altijd zondag. Judy’s beste vriend is een schattig klein hondje. Het komt aangedribbeld, maakt een paar keer oogcontact met het meisje en geeft haar op het hoogtepunt van de clip een poot.Zelfs nu, tachtig jaar later, ontroert het tafereel. Wat is er mooier dan vriendschap met een hond? Een hond beoordeelt je niet, laat je nooit in de steek en bedriegt je evenmin. Kon het leven maar altijd zo zijn.

Someday I’ll wish upon a star

And wake up where the clouds are far behind me

Where troubles melt like lemon drops

Away above the chimney tops

That’s where you’ll find me

Somewhere over the rainbow

Skies are blue

And the dreams that you dare to dream

Really do come true

Eva Cassidy solo

Eva Cassidy solo

In dit lied ligt de kiem van het verlangen naar een betere wereld. Een verlangen dat bij Eva religieuze proporties zou gaan aannemen. Dit zou uiteindelijk Eva’s lijflied worden. ‘Over The Rainbow’ gaat over de universele wens alle narigheid achter je te laten en terecht te komen in een al dan niet verbeelde sprookjeswereld. Waar de lucht altijd blauw is, waar geen wolkje te zien is en alle dromen, hoe onwaarschijnlijk ook, uitkomen. Problemen smelten in dit mooie land aan het einde van de regenboog als sneeuw voor de zon. Vergeten lijkt de notie dat een regenboog bestaat bij de gratie van een stevige regenbui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *