Eva Cassidy 55ste verjaardag

Op 2 februari zou Eva Cassidy 55 jaar zijn geworden, als deze Amerikaanse zangeres, gitarist en beeldend kunstenaar niet op 2 november 1996 was overleden.

Eva's laatste verjaardag

Eva’s laatste verjaardag

‘Ze vertegenwoordigt al het goede van deze wereld’. Deze uitspraak die Eva schreef onder het portret dat ze maakte van Bernice, de hond van bassist en producer Chris Biondo, vat Eva’s eigen leven goed samen. Eva hield van dieren; in tegenstelling tot mensen stelden die haar nooit teleur. In relaties met anderen was ze voorzichtig, op haar hoede voor een vervelende opmerking of een confrontatie. De pijn van haar ongelukkige schooljaren achtervolgde haar tot op haar sterfbed. Maar Eva Cassidy  leerde om  te gaan met het troebele water dat haar dreigde te overspoelen. Uit die ellende maakte ze schoonheid. Kunst werd een manier om haar verdriet te neutraliseren en haar bestaan te verlichten tot het punt waarop ze kon zingen over ‘A Wonderful World’.

Chris Biondo

Chris Biondo

Eva’s stem geeft zowel hoop als troost. Haar muziek geeft luisteraars de kracht om zich te verzoenen met hun sterfelijkheid, al is het maar voor even. De eerste keer dat Eva zelf zo’n ervaring had was tijdens het zien van het jonge filmsterretje Judy Garland in The Wizard of Oz terwijl die ‘Over the Rainbow’ zong. Jaren later gaf Eva de kijkers van Top of the Pops een vergelijkbare ervaring, door het lied uit te voeren met een zo mogelijk nog grotere emotionele zeggingskracht.

Mermaid

Mermaid

Kunst maakte voor Eva, die ook tekende en schilderde, het leven een beetje mooier. Ze had geen enkele interesse in materiële zaken. Eenentwintig jaar na haar dood zou Eva zich volledig misplaatst hebben gevoeld in deze tijd van technologie en massamedia: geld, macht, roem en uiterlijkheden betekenden niets voor Eva. Het was alsof ze wist dat haar leven op aarde kort zou zijn en dat het zinloos was zich te omringen met aardse schatten.

Bruce Lundvall

Bruce Lundvall

Blue Note-president Bruce Lundvall heeft spijt dat hij haar niet heeft gecontracteerd voor zijn label, maar het was Eva zelf die de boot afhield omdat ze niet in een hokje geplaatst wilde worden. Roem was een angstwekkend vooruitzicht voor haar en succes dat ten koste ging van artistieke vrijheid stond haar tegen. Eva sloot zelf de deur voor de grote sommen geld die Norah Jones, de ster die Blue Note van de ondergang redde, in haar plaats zou verdienen. Eva’s doelen lagen hoger en bovendien wist ze dat verlangen belangrijker is dan bezit.

Norah Jones

Norah Jones

Ze schreef, op één uitzondering na, zelf geen teksten, maar de songs die ze uitzocht, weerspiegelen op een prachtige manier haar spirituele houding ten opzichte van het leven, de liefde, God, de natuur en het universum. In de eenentwintig jaar sinds haar overlijden, zijn veel van haar liedjes te horen geweest in films, worden haar albums wereldwijd nog altijd in grote aantallen verkocht en noemen bekende zangers en muzikanten haar als voorbeeld. Eva’s verhaal is uniek en spreekt tot de verbeelding.

Eva Cassidy

Eva Cassidy

Heeft Chris Biondo gelijk met zijn bewering dat Eva de beste zangeres van de wereld was? Ja en nee. Er zijn zangeressen geweest die de jazz grondiger beheersten en ook folkmuziek is vast wel eens in een puurdere vorm vertolkt. Er zijn overtuigender gospelzangeressen geweest en strakkere R&B zangeressen. Maar niet een van hen beheerste al deze genres zo goed als Eva Cassidy. Het wordt tijd dat we Eva eren als een van de meest veelzijdige, talentvolle en vooral authentieke zangeressen die ooit op aarde hebben rondgelopen. Niet omdat het politiek correct is om dat te zeggen, maar omdat het de waarheid is.

 

3 reacties op “Eva Cassidy 55ste verjaardag”

 1. Antie Gjaltema schreef:

  Ik ben absoluut fan van deze Engelachtige stem van Eva die zo gt als een nachtegaal! Heb haar cd’s en ben naar de Tribute van haar geweest, waar haar broer Dan meedeed op viool, heb met hem kunnen spreken over Eva en ook nog even op de foto gegaan, ik deed vaak mijn ogen dicht die avond, om Eva nog dichterbij te laten komen en Margriet deed het héél mooi, maar wat zou ik graag de echte Eva hebben gezien!

 2. Loet schreef:

  Ik heb Eva pas sinds 3 jaar “ontdekt” dankzij een vriendin die is overleden:zij was fan van Eva,en er werdt o.a. Waly Waly gedraait tijdens de uitvaart…..Ik ben zelf,door eigen schuld,niet erg gezond meer,maar vrees om heen te gaan heb ik niet meer,want ik hoop Eva straks te ontmoeten; intussen geniet ik van iedere song die zij ooit gezongen heeft….dagenlijks
  See you later,dearest Eva.

 3. Michel De Kort schreef:

  Eva Cassidy is voor mij de beste zangeres. Want ik ben al heel mijn leven een heel grote muziekliefhebber. Muziek is voor mij zeer belangrijk. Maar niemand raakt me dieper dan Eva Cassidy. Want ze is/was een fenomeen. En ze was ook nog een bescheiden eerlijk en goed persoon. Miss You Eva.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *