Eva Cassidy gesampled

Muziek opnemen met Eva Cassidy was een feest: ze kon harmoniseren, synchroniseren, ze pakte de juiste toon en ze had een goed muzikaal geheugen. Ze begreep precies wat muzikanten wilden en ze paste in iedere rol. Experience Unlimited (of E.U.) was een GoGo band uit Washington D.C. dat een gospelkoor nodig had voor het nog te maken album Living Large dat uitkwam in 1989. Dankzij de sporenrecorder vervulde Eva de rol van het hele koor in haar eentje.

Eva Cassidy & Chris Biondo

Eva Cassidy & Chris Biondo

Ze schrok zelfs niet terug voor hiphop. De studio van Chris werd ook regelmatig gebruikt door rappers die ruige taal uitsloegen, maar Eva had een opmerkelijk ontwapenend effect op de jongens. De Californische rapper Earl Stevens, beter bekend als E-40, riep haar hulp in voor zijn album Tha Hall of Game dat uiteindelijk pas in 1996 zou worden uitgebracht. Chris legde de a-typische Eva-teksten vast: ‘I wanna thank you pimps and players for sharing this with me / I wanna thank you all of the hustlers for showing me your life on the street’. Ze zong de regels zonder een krimp te geven en de plaat werd een succes. Uiteindelijk zou de stem van Eva zelfs terechtkomen op een track van de wereldberoemde hiphop artiest Tupac Shakur, al werd die opname uiteindelijk niet gebruikt. Ook na Eva’s postume succes werd haar muziek gebruikt door allerlei artiesten op veel verschillende manieren.

Drake

Drake

Aubrey Drake Graham, kortweg Drake (1986), is een Canadees rapper, songwriter en acteur. Drake is de zoon van Dennis Graham, een Afro-Amerikaans musicus die samen met Jerry Lee Lewis werkte als drummer, en Sandi Graham, een Joods-Canadese lerares. In februari 2006 bracht Graham zijn eerste mixtape uit, ‘Room for Improvement’. Deze verscheen op zijn website en op Myspace. Drake gebruikte Eva’s versie van ‘Autumn Leaves’ in datzelfde jaar in zijn nummer ‘Come Winter’

I Miss You, Most Of Aaaallll, Myy Daarling [Beat Fades Out]

(Gimme A Second To Gather My Thoughts)

[Fades Back In] Strolling In The Park (Ho!)

And Watching Winter Turn To Spriing (Such A Beautiful Day Man)

(Yeah Man, You Know We Had To Switch It On ’em Right?)

Strolling In The Park, And Watching Winter Turn To Spriing

(I’m Still Standing On Two Feet, Even After This Tragic Loss)

(Man, But I Got Something To Else To Tell Ya Baby)

Mr. J. Medeiros

Mr. J. Medeiros

De Amerikaanse rapper, producer en songwriter Jason Christopher Medeiros, beter bekend als Mr. J. Medeiros, gebruikte Eva Cassidy’s vertolking van ‘Fields of Gold’ in  ‘Constance’ (2007) een song over een jong meisje dat werkt in de online prostitutie.

He leads Constance to a room he has rented for taping, see

He’s about to turn six into six thousand

And all you gotta do is click on your web browser

It’s not illegal to use raping as a cash crop

As long as it says she’s 18 on your laptop

The sound of rain is her backdrop, laying there

Like she’s waiting for somebody to say they care

While the tears of God fall down the window pane

She feels unholy like the Father doesn’t know her name

Mary Magdalene and the women at the well

He knows everything that happens and in His arms she fell

Naast het uitbrengen van muziek onder de naam, Mr. J. Medeiros, richtte hij de hiphop-crew The Procussions op, hij is de helft van het hiphop / electronic duo AllttA en de leadzanger van punk-rapgroep KNIVES. Medeiros is van Portugese en Schotse afkomst. Hij werd in Colorado geboren aan de oostkust,hij bracht zijn jeugd door tussen Rhode Island en Colorado Springs, Colorado. Zijn carrière startte in de plaatselijke battle rap-scene.

Laura Ann Brannigan

Laura Branigan

De Amerikaanse zangeres Laura Branigan (1952 – 2004) zong een bewerking van een nummer dat bekend werd dankzij Eva Cassidy ‘I Know You By Heart’.

You left in autumn the leaves were turning

I walked down roads of orange and gold

I saw your sweet smile I heard your laughter

You’re still here beside me Everyday

‘Cause I know you by heart

‘Cause I know you by heart

Laura Branigan werd vooral bekend dankzij ‘Gloria’ (1982), waarvoor ze een Grammy Award-nominatie kreeg, ‘Self Control’ (1984), de Jennifer Rush-cover ‘The Power of Love’ en ‘How Am I Supposed To Live Without You?’ Branigan, van Italiaans-Ierse afkomst, studeerde in New York en werkte als serveerster tijdens haar studie. Later werd ze achtergrondzangeres bij Leonard Cohen. In 1979 kreeg ze een platencontract. Haar single ‘Gloria’ werd een internationale hit. Laura Branigan verliet in 1994 de muziekindustrie toen bij haar echtgenoot Larry Kruteck darmkanker werd vastgesteld. Hij overleed twee jaar later in 1996. In 2001 brak Laura Branigan haar beide benen toen ze van een ladder viel bij haar huis in Westchester County. Een jaar speelde ze Janis Joplin in de musical Love, Janis. Laura Branigan overleed thuis in haar slaap aan de gevolgen van een hersenbloeding, op de jonge leeftijd van 52 jaar.

Helene Sagara

Helene Segara

Hélène Ségara (1971) is een Franse zangeres die bekendheid kreeg door de rol van Esmeralda in de Franse musical Notre Dame de Paris. Haar vader is van Italiaanse afkomst en haar moeder is Armeens. Omdat ze zangeres wilde worden, verliet ze op 14-jarige leeftijd de school en het gezin. Als tiener had ze onder meer het uitvoeren van optredens in de pianobars van de Franse Rivièra. Op 18-jarige leeftijd beviel ze van Raphael, haar eerste zoon. Ze was in die periode een productieve songwriter en ze schreef meer dan duizend liedjes in zeven talen. In 1996 verhuisde ze, vergezeld door haar jonge zoon, naar Parijs, waar ze Christian Loigerot ontmoette, die een van haar componisten werd. Ze werkte ook samen met de beroemde producer Orlando Gigliotti, de broer van Dalida, die een nieuwe impuls aan haar carrière gaf. Ségara’s eerste succes had ze met ‘Je vous aime adieu’, de eerste single van haar debuutalbum, Cœur de verre (1996), gevolgd door het duet ‘Vivo per lei’, uitgevoerd met Andrea Bocelli. Haar carrière kwam echter in gevaar nadat ze problemen kreeg met haar stembanden, hoewel ze bleef optreden. Tijdens een show in Canada verloor ze haar stem. Ze werd behandeld met een lasertherapie. In 2011 nam ze ‘Je ne vois que par toi’ een Franse vertaling van het nummer ‘I Know You By Heart’ van Diane Scanlon en Eve Nelson. Het nummer gaat over een hechte relatie, die is beëindigd. Eva Cassidy gaf dit nummer voor het eerst brede bekendheid.

Laissons le monde penser ce qu’il veut

Des doux rêveurs qui tombent

Fous amoureux l’amour aveugle

Qui peut rêver mieux? Qu’avoir ce soleil

Au fond des yeux

Et ne vois que par toi

Ne plus voir que par toi.

Katie Melua

Katie Melua

Ten slotte mag Katie Melua niet onvermeld blijven. Zij song twee postume duetten met Eva Cassidy (‘Wonderful World’ en ‘Over The Rainbow’). Onlangs verscheen het nummer ‘Fields of Gold’ in de Eva Cassidy-versie (met een heerlijk Hammond-B3-orgel) op Katie Melua’s nieuwe album Ultimate Collection.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *