Eva Cassidy’s 57ste verjaardag

Eva Marie Cassidy werd geboren op 2 februari 1963 in het Washington Hospital Centre. Ze werd vernoemd naar de grootmoeder van haar vader Hugh, Eva McGrew. De eerste jaren bracht het jonge gezin door in het zuidoostelijke gedeelte van Washington D.C. waar ze woonden op de derde etage van een klein stenen appartement aan de Eerste Straat. Als klein meisje had Eva al blond haar en helderblauwe ogen. Buurtbewoners noemden haar ‘Miss Sunshine’.

In haar korte leven stonden muziek en kunst centraal. Eva’s stem geeft mensen zowel hoop als troost. Haar muziek geeft luisteraars de kracht om zich te verzoenen met hun sterfelijkheid, al is het maar voor even. De eerste keer dat Eva zelf zo’n ervaring had, was tijdens het zien van het jonge filmsterretje Judy Garland in The Wizard of Oz terwijl ze ‘Over the Rainbow’ zong. Jaren later gaf Eva de kijkers van Top of the Pops een vergelijkbare ervaring, door dit lied uit te voeren met een zo mogelijk nog grotere emotionele zeggingskracht.

Eva thuis

Eva thuis

Kunst maakte voor Eva, die ook tekende en schilderde, het leven een beetje mooier. Ze had totaal geen interesse in materiële zaken. Vierentwintig jaar na haar dood zou Eva zich volledig misplaatst hebben gevoeld in onze tijd van technologie en massamedia: geld, macht, roem, uiterlijkheden, dit alles betekende niets voor Eva. Het was alsof ze wist dat haar leven op aarde kort zou zijn en dat het zinloos was zich te omringen met aardse schatten.

Er zijn wellicht zangeressen geweest die de jazz grondiger beheersten en ook folkmuziek is vast wel eens in een puurdere vorm vertolkt. Er zijn overtuigender gospelzangeressen geweest en strakkere R&B zangeressen. Maar niet een van hen beheerste al deze genres zo goed als Eva Cassidy. Laten we Eva eren als een van de meest veelzijdige, talentvolle en vooral authentieke zangeressen die ooit op aarde heeft rondgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *