Eva Cassidy overleed 26 jaar geleden

Op 2 november herdenken we Eva Cassidy (2 februari 1963 – 2 november 1996) die 26 jaar geleden overleed aan de gevolgen van huidkanker. Net als in haar beeldende kunst wist Eva in haar uitvoeringen van de liedjes die ze zong door te dringen tot de essentie. Dankzij haar gitaarspel en haar prachtige stem zal Eva voor altijd blijven leven. Als eerbetoon aan deze veelzijdige ‘Songbird’ kozen we haar mooiste liedjes uit. We realiseren ons dat deze lijst persoonlijk is, maar hier is onze Eva Cassidy top 5:

  1. Time After Time (Time After Time, 2000)

Eva’s versie van Cyndi Lauper’s succesvolle song ‘Time After Time’ werd opgenomen in de Maryland Inn te Annapolis. Hoewel de aankondiging niet op het album staat, introduceerde Eva het nummer met de woorden: ‘Dit is een van mijn favoriete nummers van Cyndi Lauper.’ Veel muzikanten coverden het nummer, zoals Miles Davis die een instrumentale versie opnam. Eva zingt en speelt gitaar terwijl Chris een bescheiden baspartij toevoegt, waarmee deze uitvoering een sterke basis krijgt. Eva brengt het nummer terug tot de kern. Deze versie is dan ook veel beter dan die van Cyndi Lauper.

https://www.youtube.com/watch?v=KWvPOJOYqGA

  1. A Bold Young Farmer (Somewhere, 2008)

‘A Bold Young Farmer’ is een traditionele Engelse folksong die in verschillende uitvoeringen en onder diverse titels bekend is. In 1995 nam Eva het op in de Glenn Dale studio. Het is een romantisch verhaal over een meisje dat wordt verleid. Eva nam dit lied terecht op in haar repertoire. Het is moeilijk voor te stellen dat je niet ontroerd wordt door de woorden: ‘And on my heart put a snow white duve/ To let the world know that I died for love.’

https://www.youtube.com/watch?v=AT3pffFQbLQ

Eva Cassidy

Eva Cassidy in Pearl’s

  1. Kathy’s Song (Time After Time, 2000)

De openingstune van het Time After Time album ‘Kathy’s Song’, geschreven door Paul Simon, is een ingekorte demoversie. Eva’s stem klinkt ingetogen. Haar prachtige gitaarsolo voegt paradoxaal genoeg nog meer emotie toe aan deze uitvoering.

https://www.youtube.com/watch?v=9ofYzG66mbE

  1. Wayfaring Stranger (Songbird, 1998)

Eva stelde Keith Grimes voor om een lick uit ‘I’m Coming Home Baby’ te citeren. Hij speelde dit in octaven waarmee hij het karakteristieke geluid geeft aan deze opname. Eva bedacht een baslijn voor Chris Biondo en vroeg drummer JuJu House om brushes te gebruiken. Ze namen verschillende takes op. Op Songbird staat deze gestripte versie, zonder de Wurlitzer elektrische piano die voor Eva By Heart was gebruikt. Deze versie is meer ingetogen, de spanning wordt subtiel opgebouwd tot een climax.

https://www.youtube.com/watch?v=4C1_oNzhU7U

  1. It doesn’t Matter Anymore (Imagine, 2002)

‘It Doesn’t Matter Anymore’, opgenomen in Pearl’s in Annapolis in 1994, is het openingsnummer van het Imagine album. Geschreven door Paul Anka, voor het eerst populair geworden in 1959 dankzij de uitvoering van Buddy Holly. Het verscheen na Holly’s dood als gevolg van een vliegtuigongeluk. Eva’s versie lijkt het meest op de cover van Linda Ronstadt, die een grote invloed had op Eva’s manier van zingen. Terwijl Ronstadt in een professionele studio zat met de beste apparatuur en de beste muzikanten, bracht Eva het ten gehore voor luisteraars die meer geïnteresseerd waren in hun eten dan in dit optreden. Kortom, deze uitvoering was niet bedoeld voor een album, toch grijpt Eva’s versie je bij de keel.

https://www.youtube.com/watch?v=-HrthAdx-xE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *