Recensie I Can Only Be Me

Op I Can Only Be Me wordt Eva Cassidy begeleid door het London Symphony Orchestra. Hoewel het concept het gevaar in zich heeft kitscherig te worden, blijft dit project overeind dankzij de hypnotiserende stem van de Amerikaanse zangeres. Haar voordracht is zo overtuigend en krachtig dat ze geen moment wordt overvleugeld door het Britse orkest. Omdat Cassidy al meer dan 25 jaar niet meer onder ons is, moesten de producers van dit album hun toevlucht nemen tot het isoleren van haar vocalen uit bestaande opnames. Die waren vaak gemaakt onder allesbehalve ideale omstandigheden. Met behulp van de nieuwste AI technieken lukte het om kakelend publiek, rammelend servies en valsspelende muzikanten weg te filteren.

Eva Cassidy

Eva Cassidy

Het London Symphony Orchestra gaf eerst de rustige ballads ‘Songbird’ en ‘Autumn Leaves’ vrij (in de laatste is de pianosolo van Lenny Williams nog te horen). De orkest-arrangementen zijn perfect afgesteld op de stem van Cassidy, die binnen deze muzikale omlijsting schittert als nooit tevoren.

Recording the album

Het opnemen van het album

Het orkest weet ook wel raad met soul- en jazz-achtige nummers als ‘People Get Ready’, Ain’t No Sunshine’ en ‘You’ve Changed’, waarbij dirigent Christopher Willis zelf achter de toetsen is gekropen. ‘Waly, Waly’ was een van Cassidy’s favoriete traditionals. Haar versie op Eva By Heart was opgepimpt met digitale keltische drums en strijkers, de live versie op Nightbird met alleen pianobegeleiding was veel beter, maar deze symfonische uitvoering heeft ook een hoge emotionele intensiteit. In ‘Time After Time’ en ‘Tall Trees in Georgia’ geeft Cassidy als muzikale verhalenverteller, ieder woord, iedere punt en iedere komma betekenis. Het titelnummer is een waardige afsluiter van dit zorgvuldig gemaakte album. Dit door Stevie Wonder geschreven, maar nooit door hem uitgevoerde lied bezingt de blijvende verwondering over het alledaagse leven. Als iemand dat gevoel kan overbrengen, is het wel Eva Cassidy.

Ter ere van de zestigste geboortedag van de zangeres (op 2 februari), verscheen ook een geactualiseerde editie van de Eva Cassidy biografie Behind the Rainbow geschreven door Johan Bakker.

I Can Only Be Me

Eva Cassidy – Blix Street Records

 Behind the Rainbow, the Story of Eva Cassidy – Johan Bakker (Omnibus Press, London)

‘Time After Time’:

https://www.youtube.com/watch?v=DCtKimvaIDc

2 reacties op “Recensie I Can Only Be Me”

  1. Bon Moorkamp schreef:

    Heb de cd besteld. De delen die ik heb gehoord klinken erg goed, haar stem komt tot zijn recht. Ik was altijd het meest gecharmeerd van Eva alleen op gitaar en zang. Maar nu wordt ze eindelijk goed begeleid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *