Algemeen Dagblad / Rotterdams Dagblad 6 november 2012

EVEN VRAGEN AAN

Johan Bakker

De Rotterdamse muziekjournalist Johan Bakker schreef een prijswinnende biografie over de jong gestorven Amerikaanse zangeres Eva Cassidy. Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling.

Waarom een boek over Eva Cassidy?

,,Omdat ze in Nederland nog niet heel erg bekend is. Daar moest ik iets aan doen, dacht ik. Haar stem spreekt me heel erg aan. Bovendien is haar leven het tegenovergestelde van heel veel jong overleden zangeressen. Die gingen vaak ten onder aan drank en drugs, maar Eva wilde helemaal geen beroemde zangeres zijn. Ze wilde teruggetrokken leven.”

Ze stierf op 33 jarige leeftijd. Veel te jong.

,,Ze heeft haar eigen roem niet meegemaakt, pas na haar door werd haar muziek bekend. In Nederland is haar album Songbird, dat in 2001 uitkwam, een redelijk groot succes geweest. Twee nummers van dat album zijn in de Top 2000 terechtgekomen. Fields Of Gold van Sting en Songbird van Fleetwood Mac. Die heeft ze helemaal naar haar eigen hand gezet.”

Hoe lang heb je aan dit boek gewerkt?

,,Zeker drie jaar, naast mijn werk als freelance-journalist. Het was een obsessie, ik wilde alles van haar weten. ‘s Nachts ging ik wel gewoon gaan slapen hoor, maar ik reserveerde in die periode vier dagen per week helemaal voor het boek. Ik had eigenlijk verwacht dat iedereen makkelijk zou meewerken, maar haar platenmaatschappij en haar familie hebben een conflict. Ze wilden liever niet dat ik dat zou opschrijven, maar dat hoort ook bij Eva’s leven.”

De Engelstalige variant is beloond met The People’s Book Prize. Die staat bij je op de salontafel?

,,De grote kristallen trofee staat in de boekenkast en daar ben ik heel trots op. Al vind ik als boek de Nederlandse vertaling die nu uitkomt nog beter. Ik heb er in opgeschreven wat er sinds de Engelse versie bekroond is allemaal is gebeurd.”

Het boek heeft dus gevolgen?

,,Zeker. De Rotterdamse zangeres Margriet Sjoerdsma heeft het boek gelezen en was zo onder de indruk dat ze volgend jaar een tournee met de liedjes van Eva gaat doen. Dat is een gevolg van het boek. Haar broer Dan, die violist is, gaat zelfs mee op die tournee.” (ANTON SLOTBOOM)

Het boek Eva Cassidy-de biografie van Johan Bakker ligt nu in de winkel.

Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.