De Havenloods 21 maart 2012

De Havenloods 21 maart 2012. Boek over zangeres Eva Cassidy

Door Vincent Wernke

Zangeres Eva Cassidy brak pas door na haar dood in 1996 aan de gevolgen van huidkanker. De Rotterdamse journalist Johan Bakker raakte gefascineerd door deze ‘shy genius’. Zijn biografie Behind the Rainbow verscheen eerst in Engeland en nu ook in Nederland.

Eva Cassidy werd een grote toekomst voorspeld, maar haar doorbraak bleef aanvankelijk uit. ‘Dat had met haar karakter te maken’, weet Johan Bakker. ‘Ze stond op het punt te tekenen bij het Blue Note label, maar dan moest ze alleen maar jazz zingen. Zij wilde ook folk en blues spelen en dus ging het niet door.’ Daarnaast was de geboren Amerikaanse niet dol op optreden. Ze deed het wel, maar maakte er niet echt een show van. ‘Ze maakte amper contact met haar publiek en trad op in haar dagelijkse kloffie. In Amerika werkt dat niet. Daar willen mensen show zien.’ Zingen kon Cassidy, maar daar kwam het grote publiek pas naar haar dood achter.

‘Twee jaar na haar overlijden verscheen in Amerika een cd als eerbetoon. Die werd opgepikt door een Engelse platenmaatschappij. In 1998 verscheen het album ‘Songbird’. De BBC ging haar muziek draaien en eind 1999 liet Top of the Pops een clipje zien. Een week later stond het album op nummer 1. Het werd de bestverkochte cd van 2000.’

Door liedjes als Over the Rainbow en Fields of Gold raakte muziekjournalist Bakker gefascineerd door haar stem en haar verhaal. Het idee voor een boek kwam later. ‘Er was een fanachtig boekje in Engeland verschenen, maar ik wilde een serieuze biografie schrijven, vooral vanwege haar verhaal. Ook na haar dood, toen familie en haar muzikanten strijd hadden over haar muzikale nalatenschap.’

In Nederland vond hij geen uitgever, maar in Engeland zaten ze te springen om zijn boek. In februari verscheen de biografie daar en deze week is Behind the Rainbow ook in Nederland te koop. In het Engels, de vertaling zal pas later te koop zijn.

Behind the Rainbow wordt zaterdag om 15.00 uur gepresenteerd in het theater van Selexyz Donner aan de Lijnbaan. De Rotterdamse zangeres Margriet Sjoerdsma zingt enkele liedjes van Eva Cassidy. Meer informatie: www.evacassidyfanclub.nl.

Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.