Over Johan Bakker

Muziek loopt als een rode draad door het leven van Johan Bakker (1961). Pianoklanken van Debussy bereikten reeds zijn prenatale gehoorgang en als kleuter zong hij liever liedjes met onbegrijpelijke teksten dan dat hij speelde met auto’s. Tijdens een ziekteperiode sleepte Johan de radio van zijn ouders mee naar zijn slaapkamer. Het toestel zelf, met al zijn buizen en lampen was al geheimzinnig en mysterieus, maar dankzij de moderne techniek kwam ineens de hele wereld binnen. Hier ontdekte Johan nieuwe, nog onbekende muziek afkomstig van schepen op de Noordzee die vanuit dit maritieme niemandsland op semilegale wijze Nederland bestookten.

Muziek werd zo belangrijk dat Johan voortijdig de school verliet om de aanschaf van instrumenten en versterkers mogelijk te maken. Hij hield het hoofd boven water als procesoperator, ober, conciërge, leraar, muzikant en journalist. Tussendoor studeerde Johan Engelse taal en letterkunde en verdiepte hij zich in de kunstgeschiedenis.

Van zelf muziek maken verschoof de focus zich geleidelijk naar het schrijven over muziek. Honderden concertverslagen, cd-recensies en interviews publiceerde Johan. Zijn blikveld verruimde zich in de richting van literatuur, film en beeldende kunst. Uiteindelijk culmineerde de liefde voor kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder in een grondig onderzoek naar de Amerikaanse zangeres / gitarist en beeldend kunstenaar Eva Cassidy (1963 – 1996). Eva Cassidy De biografie is de voorlopige kroon op het werk van Johan Bakker.

Download hoge resolutie persfoto’s