Genomineerd voor Britse boekenprijs

LONDEN – De Nederlandse journalist en recensent Johan Bakker maakt een gerede kans een Britse boekenprijs in de wacht te slepen. Zijn boek Behind the Rainbow, een biografie van de jong overleden zangeres Eva Cassidy, is genomineerd voor de People’s Book Prize voorjaar 2012, in de categorie non-fictie.

De People’s Book Prize is een Britse publieksprijs, onder meer bedoeld om meer Britten aan het lezen te krijgen en nieuw talent te laten ontdekken. De prijs bestaat sinds 2010 en wordt jaarlijks toegekend in de categorieën fictie, non-fictie en kinderboeken. Uitgevers mogen boektitels indienen. Het is echter niet een jury, maar het publiek, dat bepaalt welk boek wint. Omdat Behind the Rainbow ook in Nederland te krijgen is, mogen ook Nederlanders meestemmen. Dat kan nog tot 29 mei. http://www.peoplesbookprize.com/section.php?id=2

Of Johan Bakker, die voor onder meer het Nederlands Dagblad boeken recenseert, met Behind the Rainbow in de prijzen valt, zal op 30 mei blijken. Dan worden de titels van de prijswinnende boeken bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in Londen. De andere genomineerden boeken in Bakkers categorie zijn: Angels, Dragons and Vultures, door Simon Acland en The Green Teen Cookbook, door Laurane Marchive.

Behind the Rainbow, met de ondertitel The Tragic Life of Eva Cassidy, is een groot verkoopsucces in Groot-Brittannië. Het komend najaar komt een Nederlandse editie uit. In het boek vertelt Bakker het levensverhaal van de Amerikaanse zangeres/gitarist en beeldend kunstenaar Eva Cassidy, die in 1996 op 33-jarige leeftijd overleed aan een agressieve vorm van huid- en botkanker. Pas na haar dood werd zij bekend bij een groter publiek.

Bakker sprak met Eva’s vrienden, collega’s en familie en beschrijft haar leven, haar idealisme en haar teleurstellende ervaringen met de platenindustrie, die vooral op uiterlijk vertoon gericht is. Bij zijn analyse van Eva’s gedachtegoed en leven gaat Bakker niet voorbij aan de rol die de religie daarin speelde.

Johan Bakker heeft behalve de biografie van Eva Cassidy, artikelen over kunst en muziek en recensies ook toneelstukken, korte verhalen en liedteksten geschreven.

(bron: Nederlands Dagblad 21 mei 2012)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *