Hoe Eva Cassidy de weg vrijmaakte voor Kandace Springs

Kandace Springs is de nieuwe ster van Blue Note. De Amerikaanse zangeres maakte drie prachtige albums met eigen nummers en met covers in verschillende genres. Ze zingt en ze speelt piano en bij alle muziek die ze maakt hoor je haar soul en voel je haar passie. Het Amerikaanse magazine Style Blueprint vroeg Kandace Springs naar haar favoriete boek was en tot onze verrassing antwoordde ze: Behind the Rainbow, de biografie van Eva Cassidy. Kandace Springs blijkt niet alleen een grote fan te zijn van haar Blue Note-voorganger Norah Jones maar ook van Eva Cassidy, die auditie deed voor Blue Note, maar geen album maakte omdat ze zich niet wilde beperken tot jazz. Kandace Springs maakt met haar veelzijdige repertoire dus eigenlijk de albums die Eva Cassidy graag had willen maken. Maar er zijn meer overeenkomsten: Net als Cassidy begeleidt Springs zichzelf, geeft ze haar eigen draai aan covers, denkt ze in kleuren en beelden en ook maakt ze, net als Cassidy, beeldende kunst. De Eva Cassidy fanclub mocht Kandace Springs, die in Nashville woont, telefonisch een paar vragen stellen.

Kandace Springs

Kandace Springs

Hoe leerde je de muziek van Eva Cassidy kennen?

Mijn vader gaf me de cd Songbird. Het is een van de mooiste albums die ik bezit. Eva Cassidy kan me met één noot aan het huilen krijgen. Ze zingt zo prachtig: ‘Autumn Leaves’, ‘Fields of Gold’ en ‘Over The Rainbow’ zijn mijn favorieten.

Eva Cassidy deed in 1993 auditie voor Bruce Lundvall, ze zong en ze speelde gitaar voor hem in New York. Eva speelde ‘Autumn Leaves’ en ze zong een verbluffende a-capella versie van ‘Amazing Grace’. Lundvall vond haar repertoire te gevarieerd voor een album, maar kreeg daar spijt van, toen hij merkte hoe succesvol Norah Jones later werd. Hoe ging dat met jou?

Ik deed een auditie voor Blue Note President Don Was in de Capitol Records Tower in Los Angeles en overtuigde hem met een uitvoering van Bonnie Raitt’s ‘I Can’t Make You Love Me’, dat hij toevallig zelf had geproduceerd. Dit nummer speel ik trouwens ook op mijn nieuwe album.

Eva with headphones

Eva in de studio

Wat zijn de verschillen tussen Eva Cassidy en jou?

Eva Cassidy speelde meer folk songs dan ik, maar ze klonk altijd ook heel soulvol, zeker als je naar haar stem luistert.

Eva Cassidy was ook een beeldend kunstenaar.

Dat klopt, haar schilderijen staan op haar albums. Ze maakte prachtig werk!

Dat is dus nog niets dat jullie gemeenschappelijk hebben. Wordt het niet eens tijd voor een tentoonstelling?

Dat zou ik heel fijn vinden. Dat is zeker een goed idee!

Eva Cassidy maakte ooit een schilderij van haar favoriete muzikant Stevie Wonder. Het was altijd haar droom om zijn achtergrondzangeres te worden.

Prince by Kandace Springs

Prince door Kandace Springs

Ik heb een portret gemaakt van Prince. Ik noemde het ‘The beautiful one’. Toen Prince me later wilde ontmoeten heb ik het voor hem meegenomen. Later hoorde ik dat het schilderij nog altijd aan de muur hangt in zijn lounge in Paisley Park. Is dat niet geweldig?

In de link: Kandace Springs zingt en speelt ‘Autumn Leaves’ geïnspireerd door Eva Cassidy’s tijdloze vertolking.

https://www.youtube.com/watch?v=_-KmsUZZKro

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *