Indrukwekkende concertregistratie Eva Cassidy Band

Nightbird had er al veel eerder moeten zijn. Op dit album is het volledige concert te horen (en gedeeltelijk te zien) dat The Eva Cassidy Band gaf op 3 januari 1996. De groep had jazzclub Blues Alley in Georgetown DC twee avonden afgehuurd voor het maken van een album dat Eva Cassidy definitief op de kaart zou moeten zetten. Hoewel vrijwel iedereen die de zangeres hoorde zingen zwaar onder de indruk was, had ze nog geen platencontract. Eva Cassidy’s repertoire was domweg te breed om haar muzikaal te kunnen framen. Cassidy’s medemuzikanten bleven geloven in haar talent en besloten tot een laatste wanhoopspoging: het in eigen beheer uitbrengen van een live-cd. De zangeres betaalde de technici en de geluidswagen zelf.

Nightbird

Nightbird

Het zat Cassidy en haar medemuzikanten aanvankelijk niet mee: na een goed verlopen eerste avond, kropen ze rond de mengtafel om de eerste resultaten te beluisteren. Het gebruik van lichtdimmers in de jazzclub had echter geleid tot een irritante, niet weg te filteren bromtoon. Op dat moment realiseerden ze zich dat de volgende avond alles goed moest gaan. Eva Cassidy sliep die nacht slecht en werd tot overmaat van ramp verkouden. Toen ze de opnames van de tweede avond beluisterde, besloot de perfectionistische zangeres: ‘No way; dit gaan we niet uitbrengen!’ Urenlange gesprekken leidden tot een compromis: enkele tracks werden in combinatie met eerder gemaakte opnames gebruikt voor het album Live at Blues Alley. Nog datzelfde jaar overleed de vrijwel onbekend gebleven Eva Cassidy aan de gevolgen van uitgezaaide huidkanker.

Blues Alley

Blues Alley

Met het uitbrengen van Nightbird (waarop acht onuitgebrachte songs staan) gaat Blix Street Records dus in feite tegen de wens van Cassidy in. Toegegeven: de techniek om opnames te optimaliseren is bijna twintig jaar na dato sterk verbeterd. Maar wie luistert naar de eenendertig stukken op dit dubbelalbum kan niet anders dan concluderen dat er op die derde januari 1996 muziekhistorie werd geschreven. Er staat geen een zwak nummer op dit album!

Het grote publiek moet het beeld dat ze heeft van Eva Cassidy bovendien drastisch bijstellen; dit is wel even andere koek dan de twee voortkabbelende, in de top 2000 terechtgekomen liedjes ‘Fields of Gold’ en ‘Songbird’. The Eva Cassidy Band speelt verrukkelijke sets met stevige nummers waar de vonken vanaf vliegen: een rockende versie van ‘Take Me To The River’, een soulvolle ‘Chain Of Fools’ en een dampende ‘Route 66’.

Ook als jazzband sloeg The Eva Cassidy Band geen gek figuur met prima uitvoeringen van ‘Blue Skies’ en ‘Caravan’. Maar de liefhebbers van ingetogen ballads komen met Nightbird eveneens ruimschoots aan hun trekken: het is bijvoorbeeld echt een verrassing om de uitgeklede versie van ‘Waly Waly’ te horen. Op Eva By Heart was dit lied opgetuigd met nu gedateerd aandoende synthesizereffecten, maar op Nightbird wordt Waly Waly prachtig ingehouden begeleid door Lenny Williams.

Eva At Blues Alley

Eva At Blues Alley

Dat Eva Cassidy een zeldzaam goede zangeres was, weten veel mensen sinds het verschijnen van het compilatiealbum Songbird in 2001. Nightbird maakt duidelijk dat ook haar medemuzikanten in staat waren een hele avond in verschillende genres op hoog niveau te spelen. Het is dan ook opmerkelijk dat de platenmaatschappij in de liner notes nauwelijks woorden vuilmaakt aan Chris Biondo (bassist, producer, vriend), Keith Grimes (gitaar), Lenny Williams (piano) en Raice McLeod. Achter de schermen vinden nog altijd schermutselingen plaats over rechten en financiën. Laten die de vreugde over het verschijnen van deze indrukwekkende concertregistratie vooral niet overschaduwen. Nightbird is verplichte kost voor iedereen die de muziek van The Eva Cassidy Band een warm hart toedraagt.

Johan Bakker

Foto’s: Larry Melton

Eén reactie op “Indrukwekkende concertregistratie Eva Cassidy Band”

  1. Antoinette schreef:

    Mooi geschreven Johan!
    Vandaag de cd + dvd binnen gekregen; in 1 woord geweldig!
    En wat fijn om Eva eindelijk op dvd te kunnen zien, zo krijgen de nummers nog meer betekenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *