Eva Cassidy (2 februari 1963 – 2 november 1996)

‘Ze vertegenwoordigt al het goede van deze wereld’. Deze uitspraak die Eva Cassidy schreef onder het portret dat ze maakte van Bernice, de hond van Chris Biondo, vat haar eigen leven goed samen. Eva hield van dieren; in tegenstelling tot mensen stelden die haar nooit teleur. In relaties met anderen was ze voorzichtig, op haar hoede voor een vervelende opmerking of een confrontatie. De pijn van haar ongelukkige schooljaren achtervolgde haar tot op haar sterfbed. Maar Eva Cassidy leerde om te gaan met het troebele water dat haar dreigde te overspoelen. Uit die ellende maakte ze schoonheid. Kunst werd een manier om haar verdriet te neutraliseren en haar bestaan te verlichten tot het punt waarop ze kon zingen over ‘A Wonderful World’.

Eva

Eva

Eva’s stem geeft zowel hoop als troost. Haar muziek geeft luisteraars de kracht om zich te verzoenen met hun sterfelijkheid, al is het maar voor even. De eerste keer dat Eva zelf zo’n ervaring had was tijdens het zien van het jonge filmsterretje Judy Garland in The Wizard of Oz terwijl ze ‘Over the Rainbow’ zong. Jaren later gaf Eva de kijkers van Top of the Pops een vergelijkbare ervaring, door dit lied uit te voeren met een zo mogelijk nog grotere emotionele zeggingskracht.

Angel

Angel

Kunst maakte voor Eva, die ook tekende en schilderde, het leven een beetje mooier. Ze had totaal geen interesse in materiële zaken. Twintig jaar na haar dood zou Eva zich volledig misplaatst hebben gevoeld in onze tijd van technologie en massamedia: geld, macht, roem, uiterlijkheden, dit alles betekende niets voor Eva. Het was alsof ze wist dat haar leven op aarde kort zou zijn en dat het zinloos was zich te omringen met aardse schatten.

Bruce Lundvall van Blue Note heeft spijt dat hij haar niet heeft gecontracteerd voor zijn label, maar het was Eva zelf die de boot afhield omdat ze niet in een hokje geplaatst wilde worden. Roem was een angstwekkend vooruitzicht voor haar en succes dat ten koste ging van artistieke vrijheid stond haar tegen. Eva sloot zelf de deur voor de grote sommen geld die Norah Jones, de ster die Blue Note van de ondergang redde, in haar plaats zou verdienen. Eva’s doelen lagen hoger en bovendien wist ze dat verlangen belangrijker is dan bezit.

Eva Cassidy

Eva Cassidy

Ze schreef, op één uitzondering na, zelf geen teksten, maar de songs die ze uitzocht, weerspiegelen op een prachtige manier haar spirituele houding ten opzichte van het leven, de liefde, God, de natuur en het universum.

Heeft haar vriend Chris Biondo gelijk met zijn bewering dat Eva de beste zangeres van de wereld was? Ja en nee. Er zijn zangeressen geweest die de jazz grondiger beheersten en ook folkmuziek is vast wel eens in een puurdere vorm vertolkt. Er zijn overtuigender gospelzangeressen geweest en strakkere R&B zangeressen. Maar niet een van hen beheerste al deze genres zo goed als Eva Cassidy. Het wordt tijd dat we Eva eren als een van de meest veelzijdige, talentvolle en vooral authentieke zangeressen die ooit op aarde hebben rondgelopen. Niet omdat het politiek correct is om dat te zeggen, maar omdat het de waarheid is.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *