Autumn Leaves van Eva Cassidy

Veel mensen vinden in oktober en november troost door te luisteren naar Eva Cassidy’s prachtige uitvoering van ‘Autumn Leaves’. Eva had last van winterdepressies. Als vanaf september de dagen korter begonnen te worden, zei ze tegen haar moeder: ‘Ik kan niet echt van het najaar genieten, hoe mooi het ook is, omdat ik weet dat de winter eraan komt.’ Eva zong meestal in haar eentje een gevoelige uitvoering van ‘Autumn Leaves’ als intermezzo tussen ruigere bandnummers. Voor het album Live At Blues Alley improviseerde Lenny Williams daar zonder te repeteren een mooie pianopartij overheen.

Eva

Eva

‘Autumn Leaves’ heeft oorspronkelijk de Franse titel ‘Les feuilles mortes’ (De dode bladeren). Het is een populair en door veel artiesten gezongen Frans chanson. Het is ook een van de eerste jazzstandards die nieuwe jazzmuzikanten leren spelen.De tekst is in 1945 geschreven door de dichter Jacques Prévert, met muziek van Joseph Kosma. In 1946 introduceerde de Franse zanger en acteur Yves Montand het lied in zijn film Les Portes de la Nuit. ‘Les feuilles mortes’ staat bekend om de treurige stemming van de tekst, die gaat over een verloren liefde na het einde van de zomer, wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen en dood op de grond liggen. In 1949 maakte de Amerikaanse songwriter Johnny Mercer een Engelse vertaling, getiteld ‘Autumn Leaves’. ‘Les feuilles mortes’ is in beide talen een icoon geworden voor zowel de jazz- als de popmuziek. Zo haalde de Amerikaanse pianist Roger Williams een nummer 1-hit met de instrumentale versie van het lied. In 1956 was ‘Autumn Leaves’ de door Nat King Cole gezongen titelsong van de gelijknamige film, met Joan Crawford in de hoofdrol. Behalve Eva Cassidy zongen of speelden onder anderen Frank Sinatra, Eartha Kitt, Barbra Streisand, Miles Davis, Erroll Garner, Marlene Dietrich, Juliette Gréco, Édith Piaf, Charles Aznavour en Bob Dylan het lied.

Eva Cassidy

Eva Cassidy

Eva Cassidy werd bekend nadat Terry Wogan ‘Over The Rainbow’ op de BBC radio 2 had gedraaid. Merkwaardig genoeg was het eerste nummer dat Wogan draaide echter niet ‘Over The Rainbow’, zoals bijna iedereen denkt. Volgens de officiële afspeellijsten liet Wogan in de laatste week van augustus 1998 ‘Autumn Leaves’ al horen, al is dat op dat moment veel mensen ontgaan. Wogan had toen nog niet in de gaten hoe groot de impact van Eva Cassidy zou worden.

Autumn Leaves

The falling leaves drift by my window

The falling leaves of red and gold

I see your lips the summer kisses

The sunburned hands I used to hold

 

Since you went away the days grow long

And soon I’ll hear old winter’s song

But I miss you most of all my darling

When autumn leaves start to fall

 

Since you went away the days grow long

And soon I’ll hear old winter’s song

But I miss you most of all my darling

When autumn leaves start to fall

 

I miss you most of all my darling

When autumn leaves start to fall

https://www.youtube.com/watch?v=xXBNlApwh0c

4 reacties op “Autumn Leaves van Eva Cassidy”

 1. Tjerk van Dijk schreef:

  De herfst was na de lente hèt jaargetijde van mijn vrouw. Sinds zij in april 2015 plotseling overleed, kan ik dit lied niet horen zonder diepe ontroering….

 2. Ruth schreef:

  Pracht nummer kan uren naar haar luisteren

 3. John Oeben schreef:

  Het mooiste en beste óóit live gezongen. Kippenvel…

 4. Marie-Jan Mulder schreef:

  Ze raakt me met haar stem en ik zoek haar op wanneer ik het lastig heb. Wat jammer dat ze maar zo kort heeft mogen leven. Wat een prachtmens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *