Eva is hier niet meer, maar ze heeft ons haar muziek nagelaten

Tussen 1981 en 1995 werkte Eva bij plantenkwekerij Behnke’s in Maryland. Het was ooit bedoelt als een tijdelijk baantje, maar uiteindelijk bleek dit haar voornaamste bron van inkomsten te worden. Haar collega Larry Hurley herinnert zich Eva nog goed: ‘Op het moment dat Eva Cassidy stierf, was haar muzikale carrière nog maar nauwelijks van de grond gekomen, nadat ze een cd met Chuck Brown had opgenomen en het concert-album Live at Blues Alley was verschenen. Haar muziek is sindsdien steeds populairder geworden. Luisteraars van de BBC kozen haar versie van Over the Rainbow tot een van de 100 mooiste liedjes van de twintigste eeuw en Amazon.com laat weten dat de albums van Eva bij de absolute muziek-bestsellers hoort.

Eva hield van bomen

Eva hield van bomen

Veel minder mensen weten dat Eva Cassidy tussen 1981 en 1995 veertien jaar lang op onze kwekerij Largo, Maryland, en in die van Behnke heeft gewerkt.Toen ik in 1984 begon bij Largo, werkte Eva daar als transplantatie-medewerker. Ze werkte in de kassen; gaf water, verplantte zaailingen; knipte en bond en deed allerlei andere klusjes. In mijn herinnering was ze klein en blond, rustig en verlegen, en werkte ze altijd hard. Eva’s zus Anette, werkte ook parttime op de kwekerij, terwijl ze een verpleegkunde-opleiding volgde. Haar moeder Barbara verdeelde haar tijd tussen het verplanten op Largo en het werken in een kerstwinkel in Beltsville.

Reclame

Reclame

Uiteindelijk stapte Eva over naar de productieafdeling van Woody Plants (als eerste vrouw in het team), waardoor ze buiten kon werken en meer bewegingsvrijheid kreeg. In die tijd werd ons turfmos in grote balen met een heftruck aangeleverd. Ze werden met de hand gelost en in het magazijn opgestapeld. We zagen eruit als een stel mieren. Eva beklom met balen turf net zo groot als zijzelf balancerend op haar schouder een berg eerder neergelegde balen. Ze was slechts 1 meter 57, maar ze deed hetzelfde zware werk als de jongens.

Eva op tractor

Eva op tractor

Naast de fysieke arbeid heeft het feit dat ze de enige vrouw was op de afdeling haar mentaal sterker gemaakt en haar meer zelfvertrouwen gegeven. (Hoeveel erger kan een publiek zijn?) Het werk op een kwekerij is zwaar en vies, en zeker niet glamoureus. Je moet verpotten, water geven, wieden en zware planten verplaatsen in alle weersomstandigheden. Een uitstekende stimulans om haar muzikale talenten verder te ontwikkelen!

Tekening

Tekening

Haar chef, Dave Nizinski, gaf haar extra taken. Ze maakte nieuwe stekken, vooral Leyland cypressen. Velen in Maryland hebben planten in de tuin die oorspronkelijk door Eva zijn geproduceerd.

Na haar eerste kankerbehandeling probeerde ze haar huid zoveel mogelijk te bedekken als ze in de zon moest zijn, en ze deed vanaf die tijd meer binnenwerk. Ze voerde gegevens in, maar ze had een hekel aan computers – ik herinner me nog goed een gesprek met Eva waarin de vraag: ‘Ben je wel ingelogd?’ aan haar werd gesteld. Ze gebruikte haar artistieke talenten om reclameborden te maken voor onze kwekerij.

Bloementuin

Bloementuin

Toen ze meer werk kreeg als muzikant, nam ze een parttime functie en uiteindelijk verliet ze ons om zich fulltime aan haar muzikale carrière te wijden. Het duurde echter slechts enkele maanden voordat de kanker terugkeerde en ze stierf net toen ze ‘naam’ begon te maken in de muziekscene in Washington. Hier zijn nog een paar collega’s die destijds met Eva Cassidy hebben samengewerkt.Telkens wanneer ik een van haar liedjes hoor, denk ik aan de jonge vrouw in de plantenkas. Ze is hier niet meer, maar ze heeft ons haar muziek nagelaten.’

Larry Hurley, plantenspecialist

Leave a comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.