‘De betoverend mooie stem van Eva Cassidy’ (gast blog)

Eva Marie Cassidy (1963 – 1996) was een bescheiden vrouw uit Bowie, een klein plaatsje in Maryland (US). Ze werkte met haar moeder in een plantenkwekerij. Eva had de stem van een engel en ze zong met grote zuiverheid, passie en power. Ze begeleidde zichzelf op de gitaar en ze zong ook met een band. Ze vereenzelvigde zichzelf met de teksten en ze leefde zich helemaal in in de muziek. Haar stem raakte de harten van haar luisteraars. Zelden hielden de mensen onder haar gehoor hun ogen droog.

Eva @ Blues Alley

Eva @ Blues Alley

In de documentaire Eva Cassidy: Timeless Voice, vertelt Carrie Grant, een Britse zangcoach die heeft gewerkt met topartiesten in het Verenigd Koninkrijk en in de VS, hoe verbaasd ze was toen ze de stem van Eva hoorde. Nadat ze naar ‘Over The Rainbow’ had beluisterd, zei ze: ‘Ik kan me niet voorstellen waar Eva Cassidy aan dacht toen ze ervoor koos om dit lied te laten klinken zoals zij het doet. Maar het is geniaal!’ Grant beschrijft hoe Eva het nummer nieuwe zeggingskracht geeft, ‘En op een geheimzinnige manier werkt het gewoon.’ Ze verklaart het effect dat Eva’s stem had op de luisteraars. ‘Eva klinkt alsof ze alleen voor jou zingt. Dat maakt het zo intiem. En dat gevoel wordt nog sterker als je je realiseert dat ze niet meer leeft. Omdat ze in je hoofd blijft zitten. Ze maakt het persoonlijk.’

Carrie Grant

Carrie Grant

Eva zong liedjes die ze mooi vond, ongeacht het genre en daarom wilden platenmaatschappijen haar destijds geen contract aanbieden. Ze paste niet in een categorie. Ze zong blues, jazz, gospel, folk, standards en wat niet al. Aanvankelijk was ze extreem verlegen en gaf ze niet om podiumpresentie of uiterlijk vertoon. Met hulp van lokale muzikanten trad ze op in Blues Alley, een lokale jazzclub in Georgetown, Maryland. Een van haar shows werd daar opgenomen. Ze verkocht twee plaatselijk geproduceerde cd’s vanuit de kofferbak van haar auto.

Je kunt je afvragen hoe haar zang werd vastgelegd als geen enkele maatschappij geïnteresseerd was. Daarvoor moeten we Chris Biondo dankbaar zijn. Chris werkte als een bassist, gitarist, toetsenist, opnametechnicus en producer. Hij had een studio in de jaren 80 en 90 en Eva kwam langs voor sessiewerk. Chris herkende haar talent en zei dat hij ‘gewoon de tape zou laten lopen en zelf weg zou blijven.’ Op een gegeven moment kregen Chris en Eva een relatie. Chris was de eerste die haar transcendente tijdloze genialiteit herkende.

Chris Biondo

Chris Biondo

In 1986 begon Chris nummers van Eva Cassidy op te nemen. De tien jaar die volgden hielp hij Eva met haar muzikale ontwikkeling en produceerde hij de meeste opnames die nu beschikbaar zijn. In de periode sinds Eva’s overlijden in 1996, zijn er meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht van haar albums en heeft ze internationale bekendheid gekregen. Drie albums bereikten de nummer één positie in de Britse hitlijsten. Chris heeft in de VS en internationaal talloze gouden en platina-platen gekregen voor zijn werk met Eva.

Bill Straw van Blix Street Records heeft de rechten op haar muziek gekocht en heeft haar muziek uitgebracht, zoals het 20-jarig jubileum van Live At Blues Alley in de vorm van het dubbele Nightbird-album, The Best Of Eva Cassidy, Simply Eva en nog acht andere.

Haar uitvoeringen van ‘Over The Rainbow’, ‘What A Wonderful World’, ‘Songbird’, ‘Autumn Leaves’, ‘Time After Time’, Sting’s ‘Fields Of Gold’ en nog veel meer zijn legendarisch, veel ervan live opgenomen. Sting was erg onder de indruk toen hij haar uitvoering van zijn nummer hoorde. Hij gaf een exemplaar van haar Songbird-cd aan platenproducer David Foster en zei: ‘Als je de beste uitvoering van mijn nummer wilt horen, luister dan naar ‘Fields Of Gold’ van dit meisje en het zal je leven veranderen. Haar stem beïnvloed je, zo spiritueel is ze.’

Sting

Sting

Vanaf de eerste keer dat Sir Terry Wogan van de BBC-radio naar Eva luisterde, zei hij: ‘Ze was buitengewoon talentvol. Ze had een heel puur geluid. Ze pakte de perfecte toonhoogte.’ Hij liet haar op de radio horen in het meest beluisterde programma van Engeland op dat moment. Veel van de zeven miljoen luisteraars wilden weten naar wie ze hadden geluisterd. Wogan en zijn publiek ontdekten op die dag dat ze twee jaar eerder op de jonge leeftijd van 33 jaar was gestorven aan huidkanker.

Sir Terry Wogan

Sir Terry Wogan

Toen Mark Hagon, producer van Top of the Pops BBC ermee instemde om een zelfgemaakte video van Eva Cassidy te vertonen waarop ze ‘Over The Rainbow’ zingt, bleven mensen nog wekenlang bellen om te weten wie ze hadden gezien. Zo ontstond de vraag naar haar muziek. De verkoop van haar cd’s steeg van honderdduizend tot meer dan een miljoen in Engeland ‘De radio ontdekte haar, dankzij de televisie is de verkoop geëxplodeerd.’

Op een gegeven moment stonden vijf van haar cd’s tegelijk hoog in de charts, een prestatie die normaal gesproken is weggelegd voor The Beatles en the Rolling Stones. Daarna werd ze ook ontdekt in de VS. ABC Nightline in Washington, DC filmde The Eva Cassidy Story. Het werd in de hele wereld vertoond en binnen een week na de uitzending stegen haar cd’s naar de top van de hitlijsten.

Eva Cassidy in Georgetown

Eva Cassidy in Georgetown

In de documentaire Timeless Voice concludeert Terry Wogan: ‘Eva Cassidy was tijdloos. Haar stem heeft een tijdloze kwaliteit. Elke keer als je die hoort, of het nou lang geleden is of in de toekomst, zal die stem altijd iets blijven doen in de harten van veel mensen.’ Mick Fleetwood van Fleetwood Mac, die Eva persoonlijk kende concludeerde: ‘Ze was geweldig. Ze bezat magie. Ze had hét!‘

Je kunt naar haar muziek luisteren via het YouTube Eva Cassidy-kanaal. In 2003 verscheen het boek Eva Cassidy: Songbird: Her Story by Those Who Knew Her door Rob Burley en Jonathan Maitland. Kunstcriticus en muziekliefhebber Johan Bakker schreef de biografie Eva Cassidy, Behind the Rainbow in 2012.

Ken Chawkins

Ken Chawkins is directeur media van the Maharishi University of Management.

Volg Ken op Twitter: @kenchawkin

Eén reactie op “‘De betoverend mooie stem van Eva Cassidy’ (gast blog)”

  1. Koen van Vlaenderen schreef:

    Voor mij is zij de beste pop zangeres uit de geschiedenis. Haar stem en stijl zijn heel indrukwekkend, verpletterend mooi en veelzijdig, waarbij ze zich zelf virtuoos begeleidde op gitaar. Heel blij dat er toch nog zo veel goede opnames van haar zijn, een studio had ze niet nodig. Haar band leden in de Blues Alley waren super goed en professioneel, maar miss Cassidy tilde deze optredens naar ongekende hoogte. In deze tijd geboren zou Eva via het internet de beroemdste artieste aller tijden zijn geworden, en schat en schat rijk. Ook haar grafische kunst vond ik zeer goed, en ontroerend lief. Kan je nog meer artistiek talent in één persoon stoppen? Niet mogelijk. Je kan er alleen maar van dromen dat je ooit zo iemand als Eva Cassidy tegen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *