Twintig jaar geleden stond Songbird op nummer 1

In november 2000 stuurde Blix Street Records een videoband naar platenplugger Tony Bramwell die Bryan McCulley had gemaakt tijdens het live optreden voor Live At Blues Alley. Eva’s uitvoering van ‘Over the Rainbow’ was verre van volmaakt, er waren problemen op het gebied van zowel beeld als geluidskwaliteit, maar het was puur en innemend. Tony was  ervan overtuigd dat deze beelden van Songbird een nog groter hit-album konden maken en hij stuurde de tape naar Top of the Pops. Producer Mark Hagen zag aanvankelijk niet veel in een vijf jaar oude zwart-witte homevideo van een verkouden zangeres. Hij vond het een te groot risico om die uit te  zenden. Maar omdat dit het beste beschikbare beeldmateriaal van Eva Cassidy was, hield Tony vol. Hij stelde voor dat ze de clip zouden uitzenden aan het einde van de uitzending van Top of the Pops op 13 december 2000, 12 dagen voor kerst. Mochten mensen afhaken, wat hij niet verwachtte, dan zou dat pas gebeuren aan het einde van de uitzending.

Tony Bramwell

Tony Bramwell

Maar de kijkers zapten allerminst weg; integendeel. Het publiek omarmde de clip en in de weken die volgden werd ‘Over the Rainbow’ massaal aangevraagd. Tony Bramwell legde in verschillende interviews uit dat de mensen in het land eindelijk het verband legden met hetzelfde lied in de radioshow van Terry Wogan, waar ze zo van hadden genoten meer dan een jaar voor het zien van de Blues Alley clip. Ze waren geroerd omdat ze Eva nu voor het eerst zagen en omdat ze zich bewust werden van haar tragische levensverhaal. Ze waardeerden de puurheid van Eva’s muziek, die ze zonder enige opsmuk  en uiterlijk vertoon uitvoerde.

Eva Live

Eva Live

Vanaf dat moment raakte de pers gefascineerd door Eva Cassidy. Martin Jennings van Hot Records, de distribiteur in het Verenigd Koninkrijk, kreeg telefoontjes van de BBC, de belangrijkste kranten en Time Magazine. In maart 2001 zond het Britse tv-programma Tonight With Trevor McDonald een documentaire uit en in diezelfde week moest de succesvolle Dido met haar No Angel het veld ruimen van de eerste plaats van de album-charts om plaats te maken voor Eva Cassidy. Eva’s succes werd later nog eens dunnetjes overgedaan in de andere landen van Europa zoals Denemarken, Zweden, Duitsland, Nederland en Roemenië. Later volgde ook nog Australië,  maar  de postume doorbraak in de VS zou nog even op zich laten wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *