Tall Trees In Georgia met London Symphony Orchestra

‘Tall Trees in Georgia’ is een van Eva’s meest intense uitvoeringen. Op de originele live-opname begeleidt Eva zichzelf op de gitaar in een voortdurende tremolo. In de orkestversie verklanken de strijkers een ruisend bos. Tussen de coupletten door horen we vogels zingen in de vorm van twee hoge pennyfluitjes. In dit lied kijkt de hoofdpersoon terug op haar leven en ze betreurt het dat ze de liefste die ze ooit had, aan de kant heeft gezet.

Christopher Willis

Christopher Willis

‘Tall Trees In Georgia’ is gearrangeerd door de Britse componist Christopher Willis. Het raamwerk waaruit Willis zijn composities heeft gehaald is afkomstig van twee studio-opnames, plus uitvoeringen van haar Live At Blues Alley set van januari 1996, het jaar dat ze overleed. Eva’s originele vocalen zijn gerestaureerde opnames,’ aldus technicus Dan Weinberg. Na een gecompliceerde bewerking zijn alle bijgeluiden weggefilterd, zoals de servies- en bestekgeluiden van mensen die enkele meters van Eva aan het eten waren. De magie van Eva’s stem bleef gelukkig bewaard.

London Symphony Orchestra

London Symphony Orchestra

De AI en ‘machine learning’-technologie waarmee Eva’s stem is geïsoleerd is vergelijkbaar met de recente Beatles heruitgaven: Get Back en Revolver. Het proces verliep echter organisch. Er was veel menselijke betrokkenheid. Het is meer kunst dan wetenschap – zoals bij het restaureren van een schilderij.

Eva At Blues Alley

Eva At Blues Alley

Voor Christopher Willis is Eva’s spirituele kracht onontkoombaar. ‘Ze denkt na over de grote vragen als ze zingt,’ zegt hij. ‘Het resultaat is etherisch, Eva is aanwezig buiten tijd en ruimte. Dit effect hadden we niet voorzien, het gebeurde vanzelf.’

De weelderige soundscapes en haar ongerepte zang zijn perfect in evenwicht, passend bij de manier waarop ze zingt. Het beluisteren van ‘Tall Trees In Georgia’ door Eva Cassidy en het London Symphony Orchestra is een hypnotiserende ervaring.

https://www.youtube.com/watch?v=dMIbgyi00iA&list=OLAK5uy_kNWhDuAucXjA9H1FevqLEyBJ84MBjlnPU

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *