De troost van ‘Autumn Leaves’

Veel mensen vinden in oktober en november troost door te luisteren naar Eva Cassidy’s prachtige uitvoering van ‘Autumn Leaves’. Als de dagen korter begonnen te worden, zei Eva tegen haar moeder: ‘Ik kan niet echt van het najaar genieten, hoe mooi het ook is, omdat ik weet dat de winter eraan komt.’ Eva zong meestal in haar eentje een gevoelige uitvoering van ‘Autumn Leaves’ als intermezzo tussen de wat ruigere bandnummers. Voor het album Live At Blues Alley improviseerde Lenny Williams zonder te repeteren een mooie pianopartij. ‘Ik was bang om een fout te maken,’ zegt hij, ‘dat zou net zoiets zijn geweest als het bekrassen van de Mona Lisa.’

Eva zingt

Eva zingt

‘Autumn Leaves’ heeft oorspronkelijk de Franse titel ‘Les feuilles mortes’ (De dode bladeren). Het is een populair en door veel artiesten gezongen Frans chanson. Het is ook een van de eerste jazzstandards die nieuwe jazzmuzikanten leren spelen. De tekst is in 1945 geschreven door de dichter Jacques Prévert, met muziek van Joseph Kosma. In 1946 introduceerde de Franse zanger en acteur Yves Montand het lied in zijn film Les Portes de la Nuit. ‘Les feuilles mortes’ staat bekend om de treurige stemming van de tekst, die gaat over een verloren liefde na het einde van de zomer, wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen en dood op de grond liggen. In 1949 maakte de Amerikaanse songwriter Johnny Mercer een Engelse vertaling, getiteld ‘Autumn Leaves’. ‘Les feuilles mortes’ is in beide talen een icoon geworden voor zowel de jazz- als de popmuziek. Zo haalde de Amerikaanse pianist Roger Williams een nummer 1-hit met de instrumentale versie van het lied. In 1956 was ‘Autumn Leaves’ de door Nat King Cole gezongen titelsong van de gelijknamige film, met Joan Crawford in de hoofdrol. Behalve Eva Cassidy zongen of speelden onder anderen Frank Sinatra, Eartha Kitt, Barbra Streisand, Miles Davis, Erroll Garner, Marlene Dietrich, Juliette Gréco, Édith Piaf, Charles Aznavour en Bob Dylan het lied.

Eva loved nature

Eva hield van de natuur

Eva Cassidy werd bekend nadat Terry Wogan ‘Over The Rainbow’ op de BBC radio 2 had gedraaid. Merkwaardig genoeg was het eerste nummer dat Wogan draaide echter niet ‘Over The Rainbow’, zoals bijna iedereen denkt. Volgens de officiële afspeellijsten liet Wogan in de laatste week van augustus 1998 ‘Autumn Leaves’ al horen, al is dat op dat moment veel mensen ontgaan. Wogan had toen nog niet in de gaten hoe groot de impact van Eva Cassidy zou worden.

Op het album I Can Only Be Me (2023) wordt Eva Cassidy begeleid door het London Symphony Orchestra. Dit project staat overeind dankzij de hypnotiserende stem van de Amerikaanse zangeres. Haar voordracht is zo overtuigend en krachtig dat ze geen moment wordt overvleugeld door het Britse orkest. Omdat Cassidy al meer dan 25 jaar niet meer onder ons is, moesten de producers van dit album hun toevlucht nemen tot het isoleren van haar vocalen uit bestaande opnames. Die waren vaak gemaakt onder allesbehalve ideale omstandigheden. Met behulp van de nieuwste AI technieken lukte het om kakelend publiek, rammelend servies en valsspelende muzikanten weg te filteren.

Eva Cassidy

Autumn Leaves

Autumn Leaves was een van de eerste nummers die het London Symphony Orchestra vrijgaf. (de pianosolo van Lenny Williams nog te horen). De orkest-arrangementen zijn perfect afgesteld op de stem van Cassidy, die binnen deze muzikale omlijsting schittert als nooit tevoren!

Autumn Leaves

 The falling leaves drift by my window

The falling leaves of red and gold

I see your lips the summer kisses

The sunburned hands I used to hold

 

Since you went away the days grow long

And soon I’ll hear old winter’s song

But I miss you most of all my darling

When autumn leaves start to fall

 

 I miss you most of all my darling

When autumn leaves start to fall

https://www.youtube.com/results?search_query=eva+cassidy+autumn+leaves+london+symphony+orchestra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *