Nieuwe versie van Silent Night

Vlak voor de kerstdagen is postuum een ‘nieuw’ kerstlied van Eva Cassidy verschenen. Het gaat om Eva’s favoriete kerstlied ‘Silent Night’. Het was al bekend in een gitaarversie, deze keer heeft haar pianist Lenny Williams een prachtige pianopartij aan Eva’s stem toegevoegd. In 1981 richtten Eva Cassidy en haar vrienden Ned Judy, Mark Merella, Larry Melton en David Lourim de band Easy Street op. In dat jaar trad de groep tijdens de kerstdagen twee keer op in The Market Inn in hun woonplaats Bowie. Eva’s serieuze presentatie (die haar normaal gesproken wel eens in de weg zat) combineerde perfect met de traditionele kerstliederen die ze speelden: ‘Silent Night’, ‘O Come, All You Faithful’ en ‘Go, Tell It On The Mountains’. Eva hield veel van kerstmuziek, ieder jaar, ver voordat het kerst was, zong ze al kerstrepertoire.

Eva Cassidy At Blues Alley

Eva Cassidy

In de jaren negentig voerde ze lichtvoetiger kerstmuziek uit met Chuck Brown, de extraverte Godfather of Go-Go. Twee kerstnummers nam ze op met Brown: ‘The Christmas Song’ en ‘That Spirit Of Christmas’. Ze verschenen beide op The Spirit Of Christmas uit 1999. Eva Cassidy’s demo-versie van ‘It’s Not The Presents (Under My Tree, It’s Your Presence Next To Me)’ geschreven door Billy Poore en Tex Rabinowitz was bestemd voor Linda Ronstadt, die het echter nooit heeft opgenomen. Zodoende is Eva Cassidy’s versie het origineel geworden. (Another Rockin’ Christmas, 1995).

Chuck Brown and Eva Cassidy

Chuck Brown and Eva Cassidy

In de nieuwe uitvoering zingt Eva twee coupletten:

Silent night, holy night!

All is calm, all is bright.

Round yon Virgin, Mother and Child.

Holy infant so tender and mild,

Sleep in heavenly peace,

Sleep in heavenly peace.

 

Silent night, holy night!

Shepherds quake at the sight.

Glories stream from heaven afar

Heavenly hosts sing Alleluia,

Christ the Savior is born!

Christ the Savior is born.

‘Silent Night’ was een van de laatste liederen, mogelijk zelfs het laatste lied dat Eva op aarde zong. Ze deed dat samen met Marcy Marxer, Grace Griffith en haar moeder Barbara. Ze zong daarbij een couplet in het Duits, de taal van haar moeder. Eva noemde dit gelegenheidskoortje haar ‘Angel Brigade’. Het was toen enkele weken voor kerst 1996 toen Eva niet lang meer te leven had.

https://www.youtube.com/watch?v=4fmTfcNzP_Y

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *