Eva Cassidy: Time After Time

Onze website krijgt af en toe vragen van Eva Cassidy liefhebbers. Soms hebben die vragen te maken met smaak. Bijvoorbeeld: “Als ik een album koop, welke moet ik dan kiezen?” Deze week kregen we echter een vraag waar we over na moesten denken: “Hoeveel versies van ‘Time After Time’ heeft Eva Cassidy opgenomen?” Onze eerste reactie zou zijn geweest: twee. Maar toen we verder spraken, kwamen we op maar liefst drie albums waarop Eva dit nummer zingt.

Lyrics

Lyrics

‘Time After Time’ is een prachtig voorbeeld van de talenten van Eva Cassidy: het ontdekken van mooie liedjes, het verbeteren van de uitvoering en het benadrukken van de tekst. ‘Time After Time’ werd in 1983 geschreven door Cyndi Lauper en Rob Hymen voor het debuutalbum She’s So Unusual van deze Amerikaanse zangeres. Lauper verzon de tekst na het zien van een aankondiging van de sciencefiction film Time After Time. Het is een lied over volhardende liefde door de jaren heen.

Cyndi Lauper

Cyndi Lauper

In de tekst komen mooie poëtische zinnen voor als ‘If you’re lost, you can look and you will find me,’ die Lauper schreef. Rob Hymen bedacht de pakkende frase: ‘a suitcase of memories’. ‘Time After Time’ was niet de eerste single van het album maar ‘Girls Just Wanna Have Fun,’ waarmee Cyndi Lauper zich kauwgom-bellenblazend de collectieve herinnering in zong. Haar oppervlakkige imago stond werkelijke waardering voor het wat eentonig begeleide nummer ‘Time After Time’ waarschijnlijk in de weg.

Miles Davis

Miles Davis

Mede dankzij de instrumentale uitvoering die Miles Davis van ‘Time After Time’ maakte voor het album You’re Under Arrest uit 1985, werd Eva Cassidy zich bewust van de kracht van de melodie. In de theatershow ‘Simply Eva’ geeft Jerney Kate het publiek aan de hand van ‘Time After Time’ een zanglesje. Waar Cyndi Lauper de woorden ‘Time After Time’ elke keer op dezelfde manier zingt, kiest Eva Cassidy wel vijf keer voor een andere variant. Dankzij haar doordachte en effectieve frasering geeft Cassidy de woorden een veel groter gewicht zodat we dit lied dankzij haar pas echt op waarde kunnen schatten. Eva Cassidy was tevens beeldend kunstenaar en op haar album Time After Time is een prachtige klok te zien die ze zelf heeft geschilderd.

Time After Time

Time After Time

Terug naar de vraag van het begin. Hoeveel verschillende versies zijn er? Volgens ons drie.

De eerste staat op het album Time After Time. Het betreft een opname uit ‘The Maryland Inn’ gemaakt in de winter van 1995. Naast een optreden met de Eva Cassidy band deed Eva enkele solonummers waaronder deze. Chris Biondo, die we zachtjes horen meespelen op de basgitaar, nam het op met een DAT recorder.

Time After Time Painting

Time After Time Painting

De tweede versie staat op het album Simply Eva uit 2011. Dit betreft een opname van Eva Cassidy in de studio van Chris Biondo.

Ten slotte zijn, twintig jaar na dato, de opnames van het concert in Blues Alley in Georgetown op 3 januari 1996, uitgebracht als dubbelalbum Nightbird. Hierop staat de derde soloversie van Eva, die ze live speelde voor het publiek. Onder grote druk want de opnames van een dag eerder bleken te zijn mislukt zodat ieder lied die avond perfect moest zijn. Dat laatste is trouwens gelukt.

https://www.youtube.com/watch?v=KWvPOJOYqGA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *