Een documentaire over Eva Cassidy

De meeste Eva Cassidy fans hadden de hoop al op gegeven dat ze ooit nog een documentaire te zien zouden krijgen over het leven van hun geliefde zangeres. Tientallen filmmakers klopten de afgelopen twee decennia vergeefs bij Eva’s ouders aan. De Engelse documentairemaker Malcolm Willis en zijn Ierse compagnon Alex Fagan hadden meer geluk. Ze leggen inmiddels de laatste hand aan Eva Cassidy’s filmportret: The Essence Of Eva. Malcolm Willis legt uit hoe dit project tot stand is gekomen.

Wat kunnen we verwachten?  

We interviewen mensen op plaatsen die belangrijk waren voor Eva. We zijn vier keer in Amerika geweest, een keer in Canada en in IJsland.

Deze documentaire is dus vooral een serie interviews?

Het verhaal wordt gestuurd door wat de geïnterviewden vertellen. We wisten wat we wilden vragen. En we kregen verrassende dingen te horen.

Wat is je achtergrond?

Ik heb filmdrama gemaakt, commercials en documentaires. Alex is een ervaren documentairemaker. Hij maakt documentaires voor TV, Netflix en waar al niet. We hebben dit samen gedaan: schrijven, produceren en regisseren. We brengen beide onze eigen expertise mee.

Alex and malcolm in Iceland

Alex en Malcolm in IJsland

Ben je vooral geïnteresseerd in muziek?

Ik houd van muziek, maar ik was geen grote fan van een bepaalde artiest totdat ik Eva ontdekte. Op een dag hoorde ik een liedje van haar op de radio. Ik vond het mooi en downloadde het op mijn telefoon. Ik was net klaar met mijn prijswinnende film Kilimanjaro Mama (2019) en dacht: wat zal ik hierna gaan doen? Toen zette ik mijn telefoon aan en hoorde ik ‘Over The Rainbow’. Eva Cassidy heeft iets magisch. Haar muziek raakt je diep van binnen. Timeless Voice is de enige documentaire die over haar gemaakt is. Ik dacht: ze verdient meer dan dat.

Het enige interessante deel van die documentaire is het Mick Fleetwood interview.

Dat klopt. We hebben toegang tot dit materiaal omdat we samenwerken met de familie en met Eva’s platenmaatschappij Blix Street. Iedereen doet mee. Drie dagen geleden kregen we een berichtje van een van onze mensen dat Mick Fleetwood ons ook wil spreken. Dat wordt waarschijnlijk ons laatste interview. We wachten nog op een geschikt moment.

Wie heb je nog meer gesproken?

We hebben meer dan dertig mensen geïnterviewd. Een paar Stonehenge muzikanten, Eva’s schoolvriendinnen Ruth en Celia. We hebben gepraat met mensen die met Eva optraden zoals Mary Ann Redmond, Ned Judy en Larry Melton. De Eva Cassidy bandleden Lenny Williams en Chris Biondo. Chuck Brown’s manager Tom Goldfogel. De enige personen die we niet konden spreken waren haar manager Al Dale (1936 – 2017) en radiopresentator Terry Wogan (1938 – 2016). We bestrijken de periode van haar jeugd tot aan haar overlijden. Dat doen we omdat niet iedereen haar kent. De film is niet alleen bedoeld voor Eva Cassidy fans. Ik hoop dat we hiermee nieuwe liefhebbers gaan bereiken.

The Essence Of Eva

The Essence Of Eva

Het moet een voorrecht zijn om dit te mogen doen!

De Cassidy’s vertrouwden ons het maken van een goede film toe die Eva’s leven laat zien zoals het was.

Wat is jullie geheim?

Wij zijn aardige jongens. Ik heb ze gewoon benaderd en gezegd dat ik niet gelukkig was met Timeless Voice. De Cassidy’s waren daar ook niet blij mee. Ik heb vanaf het begin gezegd dat we samen moeten werken. De familie, de platenmaatschappij en wij moeten allemaal de neus in dezelfde richting steken.

Gaat deze documentaire vooral over Eva’s muziek of ook over haar beeldende kunst?

Het gaat niet alleen over muziek. Haar kunst was ook belangrijk voor haar. Ze speelde muziek, ze schilderde en ze deed nog allerlei andere kunstzinnige dingen. Dat is een belangrijk onderdeel van de film. In veel van haar schilderijen verwerkte ze een intrigerende bubbel. We proberen te achterhalen wat ze daarmee bedoelde.

Kun je ons daar wat meer over vertellen?

Ik ben bang dat je daarvoor de film moet bekijken.

Eva's cousin Walter in Nova Scotia

Eva’s neef Walter in Nova Scotia

Wanneer kunnen we hem zien?

We streven naar begin volgend jaar. Op dit moment zijn we in gesprek met een aantal omroepen en filmtheaters. We hebben een heleboel archiefmateriaal gekregen van Eva’s familie. Prachtig spul. Ook nieuwe liedjes.

Vertel daar eens wat meer over!

Er zitten leuke dingen tussen. We hebben een paar oude favorieten. Je kunt niet zonder ‘Fields of Gold’, ‘Over The Rainbow’ en ‘Autumn Leaves’. Die maken allemaal deel uit van haar verhaal. En er komt een mooie soundtrack.

Heb je gesproken met Eva’s broer Dan Cassidy?

We hebben hem ontmoet in Amerika en in IJsland. We hebben veel tijd met hem doorgebracht. Ook met Eva’s IJslandse vriendin Anna Karen.

Kun je de titel van de documentaire verklaren?

The Essence of Eva is de naam van een van haar schilderijen. Eva was niet alleen een goede zangeres en een uitstekende gitarist, ze maakte ook prachtige kunstwerken.

Eva working on a mural

Eva tijdens haar werk aan een muurschildering.

Eén reactie op “Een documentaire over Eva Cassidy”

  1. ineke sneepels schreef:

    eva casssidy een geweldige zangeres,helaas overleden op jonge leeftijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *